A piodermitisz

2013. augusztus 29., 02:45 , 659. szám

A karomon helyenként kipirosodott a bőr, majd fehéres-sárgás kiütések jelentek meg ott, melyek igen viszketnek. Milyen betegséget kaphattam el, és hogyan szabadulhatnék meg tőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy szernyei olvasónk. Kérdéseit dr. Pauk Vladimirhoz, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosához továbbítottuk.

– A kérdező minden bizonnyal piodermitiszben szenved – magyarázza a szakorvos. – Ezt a bőrbetegséget mikrobák – staphylococcusok, illetve streptococcusok – idézik elő külön-külön vagy együttesen. A kór testi érintkezés, levegő, valamint por útján terjed. Kialakulhat mint önálló megbetegedés, de úgy is, mint más betegségek – rühösség, ekcéma, neurodermitisz – szövődménye. A fertőzés lehet felszíni vagy a mélyebb bőrrétegeket is érintő. Viszonylag gyakori a bányászok, az építőmunkások és mindazok körében, akiknek a munkahelyén sok por száll a levegőben. Van akut (gyors lefolyású, 3-5 nap alatt lezajló) és krónikus (csak több hét alatt elmúló) változata. Különösen hajlamosak a kór megkapására a gyermekek, a gyenge immunrendszerű személyek, valamint az idősek.

– Melyek a kór tünetei, és miként lehet kigyógyulni belőle?

– A betegség kezdeti stádiumában enyhe bőrpír jelenik meg valamelyik, ruha által nem fedett testrészen, majd kibontakozik a gyulladásos folyamat, kezdenek megtelni a zsírmirigyek, és 2-5 mm átmérőjű, fehéres-sárgás kiütések jelennek meg, melyek viszketnek, s vagy „csak” néhány kiütés tűnik fel, vagy sok, melyek összetömörülnek. Nem szabad elvakarni őket, mert felülfertőződnek, és elhúzódik a gyógyulási folyamat. A kiütések környékén helyi bőrpír észlelhető. A betegség 37-38 Celsius-fokos lázzal is járhat.

A kezelés során antibiotikumokat, az immunrendszert erősítő készítményeket, vitaminokat, a viszketést megszűntető vagy legalább csökkentő orvosságokat, kombinált szeszes oldatot, illetve kenőcsöt írunk fel a pácienseknek. A gyógyszereket 5-10 napig kell szedniük, s naponta legalább 4-5 alkalommal be kell dörzsölniük a betegség által érintett testrészeket a kombinált szeszes oldattal, majd rögtön utána a kenőccsel, míg csak el nem múlik a piodermitisz.

Lajos Mihály