Behívót kapott egy nyolcéves Ukrajnában

2013. szeptember 5., 09:03 , 660. szám

Egy másodikos kisfiúnak kézbesítettek behívót az egyelőre még kötelező sorkatonai szolgálatra Ukrajnában.

Az ukrán haderőhöz zajló utolsó kötelező sorozás sokáig emlékezetes marad egy kijevi családnak. A minap ugyanis Osztrouskóék egy szabályosan kiállított katonai behívót találtak a postaládájukban. Az értesítés szerint Ivan fiuknak a jelzett időpontban kötelezően meg kell jelennie az illetékes sorozóbizottság előtt, ellenkező esetben büntetőjogi felelősségre vonásra számíthat.

A szülőkre szakadt gondtömeget az is fokozta, hogy gyermekük csak pár napja lett másodikos abban az iskolában, melynek padjait az eredeti elképzelés szerint még sokáig kellene koptatnia ahhoz, hogy katonaköteles legyen. A törvénytisztelő apa azonnal felkereste a helyi katonai parancsnokságot, ahol mély bűnbánást gyakorolva, sűrű bocsánatkérések közepette közölte, hogy a nyolcéves Ivanuskára bizonyára úgyis nehezen találnának a seregben megfelelő méretű mundért, ezért – ha egy mód van rá – tekintsenek el a besorozásától.

A meghökkent sorozótisztek az okmányirodához fordultak magyarázatért, ahol az egyik ügyintéző sajtóhibára hivatkozott, és elismerte, hogy bizony ő gépelte el a kisfiú születési dátumát, így lett 2005-ből 1995. A sereg – hogy némileg helyrebillentse renoméját és a család zaklatott idegállapotát – megígérte, hogy a közeljövőben egy ingyenes kirándulás keretében a kis Ivanuskának bemutatják az igazi katonaéletet, hogy megtudhassa: miből is maradt ki.

(P.I.)