Paprikáskrumpli-fesztivál és falunap Nagydobronyban

2013. szeptember 5., 09:03 , 660. szám

A korábbi Újkrumpli Fesztiválok hagyományát folytatva idén is megszervezte a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezete és a Nagydobronyi Községi Tanács a Paprikáskrumpli-fesztivállal egybekötött falunapot Kárpátalja legnagyobb magyar falujában, Nagydobronyban.

Az agrártermelők soha nem lehetnek felhőtlenül elégedettek, mert egyes években kevesebb vagy rosszabb minőségű a termés, máskor az árak nagyon alacsonyak – mondta el beszédében Őr Hidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke, majd az idei évet értékelve hozzáfűzte – „Az idén azonban a krumplira nem kellett panaszkodnunk. Hála Istennek, jó évet zártunk.”

Vida László ungvári magyar konzul köszöntőbeszédében hangsúlyozta: „A nagydobronyiak szép példáját mutatták és mutatják annak, hogy miként lehet a trianoni szétszakítottság ellenére is megőrizni a magyar nyelvet, kultúrát, nemzedékről nemzedékre ápolni és továbbadni a legszebb népi hagyományokat.”

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke is köszöntötte az ünneplő közönséget: „Kívánom mindenkinek, hogy jövőre sokkal nagyobb legyen a krumpli, jobb és csípősebb a paprika, mint amilyennek ígérkezik, nagyobb disznót vágjanak, mint tavaly, és legyen kit és kinek tanítani az iskolában, hogy jövőre is megmaradjon mindenki annak, akinek született: nyakas, kitartó, szorgalmas, jó dobronyinak!”

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke ünnepi beszédében kiemelte: „Örülök annak, hogy erre a rendezvényre évről évre sor kerülhet. De ne feledkezzünk meg arról, hogy mindez Magyarország nemzeti kormányának és nemzetpolitikájának köszönhetően valósulhat meg. Hiszen mi nemcsak falunapok és fesztiválok alkalmával találkozunk önökkel, hanem akkor is, amikor éppen új nyílászárókat, vagy új tetőszerkezetet avatunk az óvodában. Erről az anyaországi gondoskodásról és támogatásról meggyőződhettek akkor is, amikor idén tanévkezdés előtt juthattak az oktatási-nevelési támogatáshoz, vagy amikor a nemzeti kormány döntése révén visszakaphatták a magyar állampolgárság felvételéhez való jogot, illetve ezzel együtt a szavazójogot is. Ami Szövetségünket illeti, számos kulturális rendezvényünk talált már itt otthonra, és reméljük, a jövőben is így lesz. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy meghívjam önöket szeptember 14-én a Nagydobronyi Középiskolába, ahol a KMKSZ és a Kárpátaljai Népfőiskola közös szervezésében fellép majd a lakiteleki Kösöntyű Népi Együttes.”

Köszöntötték továbbá a nagydobronyiakat a magyarországi testvértelepülések küldöttségeinek vezetői: Balogh Tibor, Nyírbogdány polgármestere, Zubály Bertalan, Ajak város alpolgármestere, valamint Mihajlo Fedinec, az Ungvári Járási Tanács elnöke, és Szilvási Zoltán, Nagydobrony polgármestere is, és jelen volt Bacskai József ungvári magyar főkonzul is a fesztiválon.

A kulturális műsorban többek között felléptek a Nagydobronyi Kultúrház fiatal tehetséges táncosai, a helyi középiskola Hímes néptánccsoportja, és idén először mutatkozott be a közönség előtt a csinos lányokból álló Prestige Tánccsoport. Fellépett továbbá Bartók Erika, Bíró Dóra, Balog Nikoletta, Balog Marianna, a Cók-Mók Bábszínház, a Kokas Banda és a tiszasalamoni Demes Tamás.

Közben a gyerekeket is sok program várta: arcfestés, trambulin, légvár, körhinta stb., és Hidi Endre helyi keramikusművésztől is elleshették, sőt ki is próbálhatták az agyagedény-készítés tudományát. A kézművessátorban mindenki megtekinthette Balog Eleonóra és Bálint Lívia festményeit. A környezetvédelmi sátorban Molnár Attilával, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola biológia szakos hallgatójával és Szanyi Szabolccsal, a Debreceni Egyetemen PHD-hallgatójával, a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum természeti értékeinek kutatójával az érdeklődő gyerekek mikroszkópon keresztül különböző szelvényeket nézhettek meg.

Közben a pályán futballmérkőzés zajlott, az ungvári járási labdarúgó-bajnokság soron következő fordulójában a hazaiak a rátiakat 2-0 arányban múlták felül. De sok érdeklődőt vonzott a II. Nagydobronyi Traktorostalálkozó is, a fődíjat, 2,5 mázsa tritikálét Vaszilcsenkó Róbert nyerte egy hatalmas 240 lóerős amerikai traktorral, amelynek légkondicionált vezetőfülkéjébe minden kisgyerek be szeretett volna ülni.

Aki pedig megéhezett, a bográcsgulyás és halászléfőző-versenyben részt vevő csapatok jóvoltából jóllakhatott. A zsűri döntése értelmében a legfinomabb bográcsgulyást a Nagydobronyi Szent Hubertus Vadásztársaság csapata főzte, vezetőjük Hete József. A legjobb ízű halászlét pedig a nagydobronyi vállalkozók főzték.

A jó hangulatú rendezvényt a Monolit együttes zenéjére hajnalig tartó szabadtéri bál zárta.

bzs