Tanévnyitó Visken

2013. szeptember 5., 09:03 , 660. szám

Szeptember 1-jén tartotta tanévnyitó ünnepségét a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola.

Az ünnepséget Darvai Csilla nevelésért felelős igazgatóhelyettes nyitotta meg, üdvözölve a megjelent vendégeket – köztük Szajkó Károlyt, Visk polgármesterét, valamint Jenei Károly református lelkipásztort –, majd a Himnusz eléneklése után átadta a szót Forgon Lászlónak, a középiskola igazgatójának, aki ünnepi beszédében többek között elmondta: „Régen a magyar falvakban ősszel kipakoltak mindent a házakból, kimeszeltek és kijavították a vakolat hibáit. A gazda számot vetett arról, hogy mit tett jól és hogy mit fog máshogy tenni a jövő esztendőben. Azt hiszem, nekünk is érdemes így tenni: kipakolni, végignézni, helyrerakni az elmúlt tanév és a nyár tapasztalatait, élményeit, hogy azután a tanév folyamán mindig a legmegfelelőbbet tudjuk elővenni, használni.” A 36 kis elsőshöz (az óvoda magyar csoportjában 18 gyermek végzett, ebből 17 jött a magyar iskolába) szólva hangsúlyozta: „Megtudhatjátok majd, hogy hogyan lesznek a betűkből szavak, a szavakból pedig mondatok, megismerkedtek a számok világával. Kérlek benneteket, legyetek mindig nagyon figyelmesek, szerezzetek sok-sok dicséretet, hogy édesanyátok és édesapátok veletek együtt örüljön majd.” A szülőkhöz szólva elmondta: „Szeretném megköszönni, hogy iskolánkat választották, hogy nemzettudatuk erősebb volt, mint holmi nagyravágyás, nemtörődömség. Értik, tudják és felfogják azt, hogy igazán csak az anyanyelvén sajátíthat el mindent a gyermek, hogy jövőnket csak úgy építhetjük, ha nem felejtjük el, honnan jöttünk, ha anyanyelvünket, kultúránkat és múltunkat ápoljuk és értékeljük. Ez egyben megmaradásunk záloga is.”

Üdvözölte a megjelenteket, Szajkó Károly polgármester is. A szülőkhöz szólva örömét fejezte ki, hogy minden tévtanítás ellenére a magyar iskolát választották. Ez reményt ad magyarságunk, közösségünk fennmaradására.

Jenei Károly tiszteletes a diákokhoz szólva elmondta: „Azért vagytok itt, hogy tanuljatok. „Jogaitokat” többé-kevésbé ismeritek, de kötelességeitekről elég gyakran megfeledkeztek. A ti kötelességetek ez alatt a tizenegy év alatt elsősorban a tanulás, az ismeretek megszerzése.” Végezetül pedig Lukács evangéliumára hivatkozva a tálentumos gazda történetét idézte. „Mindannyian megkaptuk a magunk tálentumát, rajtunk áll, hogy hogyan sáfárkodunk vele. Mert jó, ha tudjuk, hogy a kapott tálentummal előbb-utóbb el kell számolni. Vigyázzunk, nehogy szégyenkeznünk kelljen majd.”

Ezt követően következett az elsősök műsora, majd a tizenegyedik osztály tanulói átadták nekik az iskola ajándékai. Megszólalt az első csengő, elhangzott a Himnusz, majd az elsősök a tizenegyedikesek kíséretében, a hagyományoknak megfelelően ellátogattak a templomokba és az emlékművekhez.

A rendezvényen jelen volt a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, ifj. Sari József is. halász