Kutyák Bukarestben és Beregszászban is

2013. szeptember 12., 02:37 , 661. szám

Kóbor kutyák martak halálra egy négyéves gyereket hétfőn Bukarestben, hatéves testvérét pedig megsebesítették.

A tragédia egy park mellett fekvő, elhagyott telken történt: a rendőrség szóvivője szerint a négyéves gyereket a felismerhetetlenségig széttépték a kutyák, idősebb testvérét pedig a lábán harapták meg, de neki sikerült elszaladnia. A hatóságokat nagyanyjuk riasztotta azzal, hogy nem találja a gondjaira bízott kisebbik unokáját.

Bukarestben az áruházak parkolóit, a parkokat és az elhagyott telkeket falkákba verődött kóbor ebek lepik el. Ivartalanításukra a román lapok szerint hatalmas összegeket költ a városháza, számuk mégis több tízezerre tehető. Tavaly 16 ezer embert haraptak meg kutyák Bukarestben – közölte májusban a Hotnews.ro hírportál. A Vier Pfoten állatvédő egyesület szerint a román fővárosban 45 ezer kóbor kutya csatangol az utcákon, közülük 25 ezer még nincs ivartalanítva.

A „kutyakérdés” Kárpátalján is komoly gondot jelent. Beregszászban tavaly márciusban egy veszett állat nyolc embert mart meg az utcán, az óriási felháborodás ellenére azonban az esetet nem követték hathatós intézkedések az akkori városvezetés részéről.

A téma az elmúlt évi választási kampány során is felmerült. Tavaly októberben, alig néhány nappal a parlamenti választások előtt Gajdos István akkori polgármester és egyben hatalompárti képviselőjelölt kutyamenhelyet adott át a városban, az intézmény azonban máig nem működik, egyes források szerint azért, mert a település költségvetésében nem különítettek el forrást a fenntartására.

A ketrecek tehát üresen állnak a beregszászi menhelyen, miközben a kóbor ebek változatlanul falkákban csatangolnak a városban. Csak remélni lehet, hogy nem történik a bukarestihez hasonló tragédia, mielőtt megtisztítják tőlük Beregszász utcáit.

(MTI/Kárpátalja)