Tanúvallomásra idézte be a szlovák rendőrség az MKP elnökét

2013. szeptember 12., 02:37 , 661. szám

Berényi Józsefet arra kérték, hogy igazolja: június elején, a nemzeti összetartozás napja alkalmából, két dél-szlovákiai településen mintegy 30 ember vette fel a magyar állampolgárságot titokban.

„Az 1989 előtti időket idézi, ezért minél előbb hatályon kívül kell helyezni a Robert Fico-féle szlovák állampolgársági törvényt” – mondta Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, miután egy feljelentés miatt tanúvallomásra idézte be a szlovák rendőrség. A párt szerint az állampolgársági törvény miatt további zaklatásokra számíthatnak a felvidéki magyarok.

Berényi Józsefet egy olvashatatlan aláírású feljelentés miatt idézték be. Arra kérték, hogy igazolja: június elején, a nemzeti összetartozás napja alkalmából, két dél-szlovákiai településen mintegy 30 ember vette fel a magyar állampolgárságot titokban. Kérték, hogy sorolja fel a nevüket is. A Magyar Közösség Pártjának elnöke a kihallgatás után azt mondta: a feljelentés alaptalan volt.

Berényi József a Duna Híradónak elmondta: véleménye szerint másokat is kihallgatnak majd az ügyben. Hozzátette: egy telefonnal ellenőrizni lehetett volna, hogy a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumot csak a magyar konzulátuson vagy nagykövetségen lehet átvenni, máshol nem. A Duna Híradó megkeresésére levélben azt közölte a Nyitra Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy konkrét személyekkel kapcsolatban nem szolgáltatnak információt.

Lomnici Zoltán, a magyar állampolgárságuk miatt zaklatásnak kitett felvidéki magyarok ügyével foglalkozó Emberi Méltóság Tanácsának elnöke hangsúlyozta: Berényi József beidézése egyértelműen jogtalan, hiszen a szlovák rendőrség nyomozás nélkül azonnal a felvidéki magyarság egyik vezetőjéhez fordult ahelyett, hogy az állítólagos rendezvények szervezőit keresték volna meg.

(Duna Híradó/hirado.hu/Kárpátalja)