Ars Sacra: kulturális maraton Beregszászban

2013. szeptember 19., 08:53 , 662. szám

A Szakrális Művészetek Hete nyitóprogramjaként került sor múlt szombaton a Templomok Éjszakája rendezvénysorozatra, melyhez első alkalommal Kárpátalján a beregszászi Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus plébániatemplom is csatlakozott.

A minden év szeptemberének harmadik szombatján megrendezésre kerülő Templomok Éjszakája keretében a történelmi egyházak megnyitják templomaik kapuit és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket, bemutatják a templomok építészeti, művészeti értékeit – mondta el a rendezvénysorozatot ismertetve Michels Antal beregszászi esperes-plébános, egyben örömének adva hangot, hogy ezen alkalommal nem hívő emberek számára is feltárulkozhatnak az egyház kulturális kincsei.

A beregszászi programsorozat a délutáni órákban az egyházközség életét bemutató fotó- és filmvetítéssel kezdődött. Az érdeklődők ezen kivételes alkalomból feljuthattak a templomtorony tetejébe, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik Beregszászra, illetve megismerkedhettek a templom múltjával és kulturális értékeivel.

A beregszászi plébániatemplom búcsújának előestéjén Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke celebrálta a szentmisét. A megyéspüspök egyúttal megáldotta a templomkertben az egyházközség által, a Magyar Schönstatt család támogatásával kialakított Családok útja 15 állomását. Majnek Antal a gyülekezethez szólva ezenkívül örömének adott hangot, hogy a magyar kormány és a magyar püspöki kar támogatásával a kö­zeljövőben megkezdődhet a templom mellett álló, az önkormányzat által az egyháznak visszaadott, de jelenleg még romos ingatlan felújítása, amelyben a tervek szerint plébániát és magyar közösségi házat alakítanak ki.

A templomi est fénypontja a Nemzeti Filharmonikus Énekkar fellépése volt. A 84 tagú világhírű kórust Antal Mátyás karnagy vezényelte. Orgonán közreműködött Balogh Lázár. Megható gesztus volt, hogy az énekkar tagjai a koncert előtt rögtönzött gyűjtést rendeztek, s a nagysikerű hangversenyt követően átadták a plébánosnak a beregszászi templom javára összegyűlt adományt.

Az énekkar a szabadkai fellépést követően érkezett Beregszászba, s Kárpátalja után a felvidéki Dunaszerdahely, a szlovéniai Lendva, illetve három erdélyi helyszín követi egymást Kárpát-medencei turnéjuk során – tudtuk meg Szilárd Csabától. A Magyar Nemzeti Filharmonikusok gazdasági igazgatója a Kárpátalja érdeklődésére elmondta, hogy az elmúlt évben valamivel több pénzhez jutottak a szakminisztériumtól, s úgy határoztak, ezt a pluszforrást arra fordítják, hogy a Kárpát-medence Magyarországon kívüli magyarlakta településein koncertezzenek. „Természetesen korábban is koncerteztünk már határon túli magyarok előtt, de ez mindig az anyagiak függvénye volt – jelezte. – Most a plusztámogatásnak köszönhetően rendszeressé tehetjük a fellépéseinket a határon túli magyarság körében.”

Az igazgató meghatottan szólt a beregszászi fogadtatásról: „Amikor jövet a határra értünk, a vámos azt kérdezte, mit hoztunk, s én azt válaszoltam: szeretetet. Visszaúton azt fogom mondani, hogy a beregszásziak szeretetét visszük haza, és ez minden pénzt megér”.

Antal Mátyás karvezető is mindenekelőtt a beregszászi fogadtatást méltatta. „A kárpátaljai koncertközönség híre már eljutott hozzánk, hiszen a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar tavaly járt ezen a vidéken. Nagyon vártuk tehát ezt az utazást. Úgy érzem, határtalan a szeretet, amellyel fogadtak bennünket, és ez rendkívül fontos a számunkra, hiszen küldetésnek tekintjük, hogy a határon túli magyar területeken koncertezzünk. A beregszászi fogadtatás, a taps, a siker mindent igazolt.”

A beregszászi előadás műsoráról a karnagy elmondta: „Liszt, Bartók és Kodály a mi nemzeti névjegyünk. Ezenkívül az egyetemes keresztény egyházzenében Liszt és Kodály, illetve a népdalgyűjtés, népdalfeldolgozás tekintetében Bartók és Kodály mindenképpen megkerülhetetlenek, természetes tehát, hogy műveik szerepeltek műsorunkban. A kortárs magyar zeneszerzők közül is választottam két általam nagyra tartott komponistát Orbán György és Csemiczky Miklós személyében. Mindketten nagyon jól illenek abba a vonulatba, amelyet Kodály, Liszt és Bartók képvisel. Márton István Kárpát-Ukrajnában élt magyar zeneszerző előtt is tisztelegni akartunk a Tantum ergo előadásával. Miután e vidéken ukránok és oroszok is élnek, rájuk való tekintettel Szergej Rahmanyinov egy művét szintén beillesztettük műsorunkba”.

A nagysikerű koncertet követően Kacsur Andrásnak, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művészének verses összeállítását hallgathatta meg a kitartó közönség. A késő esti órákban közös imával, gyertyagyújtással, a gyülekezet gitáros csoportjának előadásával ért véget a maratoni rendezvény.

szcs