Elnapolták a megyei tanács ülését

2013. szeptember 19., 08:53 , 662. szám

Múlt csütörtökön Ungváron ismét összeült a Kárpátaljai Megyei Tanács. Ezúttal elmaradt a hatalompárti és ellenzéki képviselők pengeváltása az ellenzéki többségű regionális önkormányzatban, egy fontos gazdasági kérdés mégis újra felszínre hozta az ellentéteket.

A képviselői indítványok meghallgatása után a testület számos ágazati fejlesztési tervet vitatott meg és fogadott el. Többek között jóváhagyták a csempészés-, bűnözés- és korrupcióellenes regionális programot a 2013–2015-ös időszakra, illetve módosítottak számos korábban elfogadott programot is.

Már-már hagyomány, hogy a testület időről időre módosítja a megye költségvetését. Ezúttal a módosítás célja a hivatalos indoklás szerint a vidékfejlesztés ösztönzése volt.

A legtöbb vitát a kitermelési engedélyek megadásával összefüggő kérdések váltották ki. A képviselőtestület mindenekelőtt elutasította a javaslatot, hogy valamennyi előterjesztett engedélyt egyszerre, „csomagban” szavazzák meg, holott korábban az ülést előkészítő megyei tanácsi elnökség javasolta az elfogadásukat. Utóbb a transkarpatia.net azt közölte, hogy a vita tárgyát elsősorban az az engedély képezhette, amelyet az ellenzéki Batykivscsina párt megyei vezetőjének, Olekszandr Kemenyasnak a cége, az ásványvíz-palackozással foglalkozó Alex Kft. kért. Sajtóértesülések szerint a cégben a munkácsi Baloga család is érdekelt. Ennek tudható be állítólag, hogy Ivan Baloga, a megyei tanács elnöke támogatta az engedély megadását, miközben a hatalompárti képviselők nem voltak hajlandók a hozzájárulásukat adni ehhez. Formailag a megyei állami adminisztráció illetékesei az engedélyezési eljárás állítólagos hiányosságaira hivatkozva ellenezték az engedélyezést – derül ki Ivan Baloga szavaiból, akit a mukachevo.net portál idéz. A vita olyannyira kiéleződött, hogy még a meghirdetett szünet alatt sem sikerült megegyezésre jutni, így végül a döntéshozatalt és az ülést elnapolták.

Megfigyelők szerint, ha a „Baloga-párt”, az Egységes Közép (JeC) körül tömörülő megyei tanácsi többségnek nem sikerül érvényt szereznie akaratának ebben a kérdésben, az annak a jele lehet, hogy elveszítették az ellenőrzést a kárpátaljai önkormányzat felett. Az ellenzéki sajtó korábban többször beszámolt arról, hogy a megye hatalompárti vezetése módszeresen dolgozik a megyei tanácsi többséghez tartozó képviselők átcsábításán.

zzz