Kelemen Hunor: Politikai döntést hozott az Európai Bizottság

2013. szeptember 19., 08:53 , 662. szám

Az Európai Bizottság politikai döntést hozott, amikor elutasította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és partnerei kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezésének bejegyzését – jelentette ki az MTI-hez eljuttatott keddi nyilatkozatában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság voltaképpen „az európai nemzeti és nyelvi kisebbségek partneri ajánlatát utasította el”. Az RMDSZ elnöke az európai kisebbségi szolidaritás megvalósítását, az európai kisebbségek példa nélküli összefogását tartotta a kezdeményezés legfontosabb hozadékának.

Kijelentette: ha a kisebbségi jogok európai szintű szabályozásához kifejezetten európai uniós kompetenciára van szükség, akkor a továbbiakban ennek a kompetenciának a megteremtését tekinti célnak.

Az RMDSZ elnöke szerint a következő napok feladata lesz az elutasítás indoklásának a részletes jogi elemzése, de megjegyezte, első olvasatra is fel lehet fedezni ellentmondásokat az indoklásban. Kelemen Hunor hozzátette, az RMDSZ javasolja a döntés megfellebbezését az Európai Bíróságnál, miután konzultál a kezdeményezés partnereivel.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem egyetlen fronton harcol a nemzeti kisebbségek uniós jogainak kiterjesztéséért. A Kisebbségi Intergroup a következő időszakban ismét beterjeszt egy kezdeményezést az Európai Parlament elé, amelyben a nemzeti kisebbségek védelmét, jogköreinek kiszélesítését kéri” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Hozzátette, a romániai magyar nemzeti közösség célkitűzése marad a kisebbségi jogi szabályozás megteremtése. Ennek elérése érdekében céltudatos, szervezett, hosszú távú cselekvési stratégiát dolgozott ki, amely csupán erős európai parlamenti jelenléttel valósítható meg.

Az Európai Bizottság hétfőn közölte, hogy a Minority SafePack Initiative című kezdeményezés nem tartozik a testület jogalkotási hatáskörébe, ezért elutasította a bejegyzését.

(MTI/Kárpátalja)