„...őrizz meg bennünket, édes, édes anyanyelv!”

2013. szeptember 19., 08:53 , 662. szám

Szeptember 15-én került sor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) központi tanévnyitó ünnepségére, amelynek idén az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola adott otthont.

Az ünnepség kezdetén a megjelentek egyperces néma csönddel emlékeztek az egy évvel ezelőtt elhunyt Árpa Péterre, a tanintézmény volt igazgatójára, a KMPSZ egyik alapító tagjára, valamint minden, az elmúlt évben elhunyt pedagógusra. Ez követően Keszler Stella, a középiskola igazgatója szólt a megjelentekhez. Ahogy azt elmondta, érzi, hogy a kollégák egyben barátok is, s egyet gondolnak, amikor minden nap a magyar nyelv megóvásáért harcolnak.

Az igazgató asszony beszédét követően az iskola diákjai versekből, dalokból, táncokból álló ünnepi műsorral kedveskedtek a vendégeknek. Majd dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnök asszonya szólt a jelenlévőkhöz. Az ünnepi hangulatra utalva elmondta, hogy ilyen hangulatot kellene teremteni minden iskolában ahhoz, hogy olyan örömök érjék az embert, amilyen a Dayka Gábor Középiskolát is, amelyben idén 76 elsős kisdiák kezdte meg iskolai tanulmányait. Ezt köve­tően a magyar állam által ukrajnai oktatási intézményeknek nyújtott támogatásáról szólt, mint például a Keleti Partnerség Program keretén belül véghezvitt ajtó- és ablakcserék, amire a magyar állam 1 millió USD-t fordít, vagy a Nagyberegi Református Líceum épülő kollégiumának támogatása, amire 140 millió HUF-ot ad. Emlékeztetett továbbá a Külhoni magyar kisiskolások évére is, ami arra igyekszik rámutatni, hogy miért érdemes a magyar iskolákat választani. Ennek sikerét a Dayka Gábor Középiskola elsőseinek száma is jól mutatja. Ahogy azt elnök asszony elmondta, a magyar oktatási rendszer kisebbségi helyzetben akkor válik vonzóvá, ha valamiféle pluszt tud biztosítani a gyermeknek és a szülőknek is, ha abban a gyermek jól érzi magát, s a szülő érzi, hogy olyan pluszt kaphat benne gyermeke, amelyből hosszú távon is profitálhat majd. Ehhez azonban arra is szükség lenne, hogy az óvodák és a kisiskolák, a pedagógusok és a szülők kapcsolatban álljanak egymással, baba-mama klubok alakuljanak, hogy – a magyarországi Ringató programra utalva – az intézményekbe csábítsák a gyerekeket. Elmondta továbbá azt is, hogy az ukrán parlament oktatási bizottsága kerekasztal-megbeszélést hívott össze szeptember 26-ra, amelyre a KMPSZ is meghívást kapott, s amelyen felvázolhatják majd a kárpátaljai magyar oktatás problémáit. Ünnepi beszéde végén hangsúlyozta: a Jóisten ott van a jó ügyek mellett, s az, hogy Trianon után 93 évvel is itt vagyunk, s vannak magyar iskolák, egyértelműen mutatja, hogy ez egy jó ügy. „A gyermeknek a legjobb helye abban a közegben van, amelyikbe beleszületett.”

Ljubka Katalin, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője köszöntőjében Madách Imre szavait idézte: „Amit tapasztalsz, érzel és tanulsz, évmilliókra lesz tulajdonod.” „A közösség megmaradásának kulcsa az anyanyelvi oktatás. Kívánom a pedagógusoknak, hogy még nagyon sokáig munkálkodhassanak ugyanilyen lelkesedéssel és sikerrel a magyar gyermekekért, a magyarságért.”

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke beszédében azokra az időkre emlékeztetett, amikor a diákok a tanév nagy részében kolhozmunkákat végeztek, ezzel kijelölve számukra az utat, sorsot. Elmondta, hogy ez effajta rendszer, ami a maihoz, sajnos, hasonló, azt kódolja a diákokba, hogy kevés szorgalommal és tudással is elég beérniük, s ezt sok pedagógus hozzáállása csak támogatja. Ők „a jövő gyilkosai, személyes jövők, pályák és nemzetünk gyilkosai”, akik terhelés, kihívások nélkül tanítják, nevelik a gyerekeket. Ennek eredménye a diák, aki örül, hogy nem kell tanulnia, a szülő, aki örül, hogy nem a valóságot látja, csak egy papírt arról, hogy milyen jól halad gyermeke, s az olyan felnőttek, „szakemberek”, akik vásárolták a diplomájukat. Ennek eredményeként nem a valóságot tartják majd természetesnek, hanem csak annak imitálását. „Amíg ezen nem sikerül változtatni, addig minden apró eredmény csak porszem lesz a sivatagban. A KMKSZ oktatási alapvetése így az, hogy a közoktatásnak olyan rendszerként kell működnie, amely valós feladatára van kiélezve. A mai rendszer lényege ugyanis az, hogy a nem szorgalmas diák is jól érezze magát. S amíg ez így van, addig ez a rendszer a jövő gyilkosa, hisz tömegesen teszi lustává és butává az egyébként jobb sorsra érdemes diákokat. A KMKSZ nemzetmegtartó oktatási rendszert szeretne. Elég elszántnak kell lennünk ahhoz, hogy egy normális rendszer bevezetéséhez szükséges erőfeszítéseket a reálisan várható ellenállással szemben megtegyük, amennyiben a mostani rendszer megroppanásával egy ilyen lehetőség megnyílna.”

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bacskai József ungvári és Tóth István beregszászi főkonzul, Nagy Klára és Bayerné Lipták Mária a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviseletében, Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója, Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke is.

A KMPSZ 2013–2014-es tanévének hivatalos megnyitója a Szózat eléneklésével zárult.

Espán Margaréta