Soron kívüli KMKSZ-közgyűlés Verbőcön

2013. szeptember 19., 08:53 , 662. szám

Szeptember 15-én a KMKSZ Verbőci Alapszervezetének soron kívüli közgyűlésére került sor Verbőcön, a helyi középiskola üléstermében. A közgyűlés célja az volt, hogy a nyár folyamán elhunyt addigi alapszervezeti elnök, Füzesi Klára helyére új elnököt, s egyúttal új elnökséget válasszanak.

A közgyűlés kezdetén a jelenlévők az elhunyt elnök asszonyra emlékeztek. A közgyűlés első napirendi pontja az alapszervezet személyi, pénzügyi és eszköztulajdonosi helyzetéről szóló jelentés, második pedig az alapszervezet elnökének, titkárának és pénztárosának megválasztása volt. A 40 KMKSZ-tag a jogi és etikai követelmények betartása mellett folytatta a munkát egészen addig, amíg bárminemű köszönés vagy bejelentés nélkül berontott a terembe Lakóczi Bálint, Verbőc és Feketepatak községek láthatóan illuminált állapotban lévő polgármestere. A hívatlan vendég durva hangnemben felelősségre vonta a szervezőket, amiért az ő „felségterületén” az engedélye nélkül „csinálnak” gyűlést, s számon kérte, hogy miért nem tud a falu arról, hogy KMKSZ-gyűlés van. (A közgyűlés összehívásáról Barta József, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke az alapszervezeti tagokat legkevesebb 1 héttel annak időpontja előtt írásban értesítette.)

Miután sikerült a polgármester tudtára adni, hogy épp alapszervezeti elnökválasztás folyik, némiképp megváltozott hangnemben ő maga is javaslatot tett annak személyére, s kijelentette, hogy ha az ő jelöltjét választják meg, arra ő is jóváhagyását és áldását adja majd. Lakóczi Bálint azonban nem tagja a KMKSZ-nek, ezért közölték vele, hogy nem tehet javaslatot az új elnök személyére, nem mellesleg pedig hívatlanul érkezett, az új elnököt pedig a közgyűlés választja meg, ehhez pedig nem szükséges az ő jóváhagyása. A polgármester ekkor kijelentette, hogy ő bizony már a megalakuláskor a KMKSZ tagja volt, mindig is együttműködött, s a jövőben is együtt akar működni vele. S mivel a KMKSZ erős szervezet, elvárja a támogatását mindenben, különösképp a verbőci óvoda építésével kapcsolatban.

Talán a gyűlés előtt elfogyasztott alkohol hatására, de mindenesetre a polgármester elfelejtette, hogy tavaly júliusban ő volt az, aki minden hatalmát és eszközét bevetve megpróbálta megakadályozni, hogy a KMKSZ megyei választmányi ülését a verbőci kultúrházban rendezzék. S ha ez nem lenne elég, a KMKSZ „mindenkori támogatója és tagja” nyilván már arra sem emlékszik, hogy hogyan kampányolt tavaly az ukrajnai parlamenti választások előtt. Vagy nem is felejtette el mindezeket, hanem csak „köpönyegét forgatja”?

A közgyűlés a polgármester okozta cirkusz ellenére is folyt tovább. A gyűlés tudomásul vette az alapszervezet személyi, pénzügyi és eszköztulajdonosi helyzetéről szóló jelentést.

Az új alapszervezeti elnök személyére két javaslat hangzott el: Gál Lilla (a Verbőci Középiskola fizika- és informatikatanára) és Székely Gusztáv (a Salánki Mikes Kelemen Középiskola történelem-, jog- és gazdaságtantanára). Előbbi elfogadta a jelölést, utóbbi viszont, elfoglaltságára hivatkozva nem vállalta azt, de támogatta Gál Lilla megválasztását.

A közgyűlés így Gál Lillát választotta meg elnöknek. Az új alapszervezeti elnök megköszönte a bizalmat, majd javaslatot tett az elnökség összetételére: két alelnök (egy verbőci és egy feketepataki), titkár és pénztáros. Javaslatát egyhangúlag megszavazták. Szintén az új elnök javaslatára, a jelöltek beleegyezésével alelnöknek választották meg Székely Gusztávot és Varga Lionellát (a Verbőci Középiskola igazgatóhelyettese, angol szakos tanár, a néhai Füzesi Klára lánya), titkárnak Török Edit újságírót, pénztárosnak pedig Harangozó Ivettet (történelem és földrajz szakos tanár).

A megválasztott új elnöknek és elnökségi tagoknak eredményes munkát kívánunk.

E.R.