Kárpátaljai értékek és kiállítók Budapesten

2013. szeptember 26., 03:53 , 663. szám
Molnár Eleonóra beszél a Kárpátaljai Értéktárról

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretén belül szervezett konferenciát Hungarikumok gyűjteménye, Magyar Értéktár és nemzeti értékeink címmel szeptember 18-án a magyar Hungarikum Bizottság.

A konferencián Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke ismertette az általa kezdeményezett, mára országos mozgalommá vált Hungarikum Klub jelenlegi helyzetét. Gyaraky Zoltán, a Hungarikum Bizottság elnöke pedig a hungarikumokról szóló törvény legfontosabb célkitűzéseit ismertette: felkutatni nemzeti értékeinket, kiválasztani közülük a hungarikumokat, megismertetni ezen értékeket, s gondoskodni azok fennmaradásáról, védelméről.

A konferencián bemutatták a Magyarországon és Kárpátalján eddig végzett gyűjtőmunka eredményeit is. Utóbbiról Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke tartott előadást A külhoni nemzeti értékek gyűjtése címmel. Előadásában röviden bemutatta az egyesületet és annak eddigi tevékenységét. Előadása vezérfonalát az Egyesület értékfeltáró munkája képezte, melynek eredményeként létrejött a Kárpátaljai Értéktár. Beszélt továbbá arról is, hogy jelenleg is folyik az Értéktár feldolgozása, bővítése, valamint azon értékek kiválasztása, melyeket a megfelelő dokumentumokkal alátámasztva javasolnak majd a Külhoni Magyarság Értéktárába való felvételre.

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Magyarország legrégebbi, méreteiben pedig legnagyobb agrárgazdasági kiállítása, a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar eredményeit bemutató seregszemle a gazdálkodók és az agrárium iránt érdeklődők számára. Az OMÉK 2013-ban 76. alkalommal került megrendezésre Budapesten, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, 2013. szeptember 18–22. között. Idén a Vidékfejlesztési Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának szervezésében a határon túli magyar agrárszervezetek is bemutatkozhattak a kiállításon. A kárpátaljai magyar gazdákat a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány, vidékünk magyar vállalkozóit pedig a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége képviselte.

dózsa/er