Munkácsi impressziók – 2013

2013. szeptember 26., 03:53 , 663. szám

Szeptember 17-én a Munkácsi Városi Galériában kiállítás nyílt Munkácsi impressziók – 2013 címmel.

A kiállításon szereplő festőművészek az ez évi június 17–22. között rendezett alkotótábor résztvevői: Magyar László, Erfán Ferenc, Réti János, Klisza János, Tóth Róbert, Kalitics Erika, Hanzel Vladimir, Kopriva Attila, Micskó Zoltán, Biba Szergej, Lucenko Igor, Selevicky Jurij, Szikszay Igor, Temető István, Lakatos Szergej, Salenik Ludmilla, valamint Magyarországról Csorba István Kadosa, Szeifrid Zoltán, Kádas Katalin.

Az art-projekt főszervezői a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület, valamint a Révész Imre Képző- és Iparművészeti Társaság a Munkácsi Mihály Alapítvány támogatásával.

A kíállítás Munkácsy Mihály születésének 170. jubileumához kötődik, melyet jövő év február 20-án ünnepelünk.

A tárlatot Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere nyitotta meg.

A rendezvény díszvendégeként vitéz Pákh Imre vázolta a Munkácsy-jubileum ünneplési programját. Elmesélte, hogy 2014-ben, a Munkácsy Mihály-emlékévben bemutatásra kerül egy balett és musical Munkácsy Mihály életéről, amit nemcsak Budapesten, hanem Magyarország más városaiban is bemutatnak.

Ezt követően Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja elmondta, hogy számára is nagy örömöt jelent a tárlat megtekintése, hisz a kiállított alkotásokon megfigyelhető a kárpátaljai festészetre jellemző hagyományos stílus, valamint Erdélyi Béla és Boksay József iskolájának szellemisége.

A megnyitó végén dr. Kopriva Attila művész, művészettörténész összegezte az alkotótábor munkájának eredményeit, érdekes momentumait.

Végezetül Őry László egy bemutatóval egybekötött záró­előadást tartott Munkácsy Mihály életéről és mukásságáról.

ka