Az MPP támogatja az RMDSZ által szorgalmazott népszavazásokat

2013. október 3., 02:53 , 664. szám

A Magyar Polgári Párt (MPP) támogatja a székelyföldi és a partiumi fejlesztési régió létrehozását szorgalmazó megyei népszavazások kiírását, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által elindított, ezt támogató aláírásgyűjtést – közölte múlt csütörtöki közleményében a párt.

Az MPP abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy a népszavazás-kezdeményezés jelentős lépés lehet mind a székelyföldi, mind a partiumi régió kialakítása felé vezető úton. „A népszavazás eredményeként világosan kirajzolódnak majd azok a területek, amelyek együvé tartoznak!” – fogalmaz a Biró Zsolt pártelnök által jegyzett közlemény.

Az aláírásgyűjtés az MPP szerint arra is remek alkalom, hogy felhívják a figyelmet a Székelyek Nagy Menetelésének jelentőségére, és toborozzák a résztvevőket a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett október 27-ei eseményre.

Az MPP emlékeztetett a programjában megfogalmazott alapelvre, amely szerint a történelmi régiók visszaállítása és az aszimmetrikus regionalizmus biztosíthatja Romániában a területi-politikai közösségek legmegfelelőbb keretét. Azt is hozzátette, hogy a régiókat népszavazások általi konzultációval, a létező történeti, kulturális és kisebbségi identitások tiszteletben tartásával kell kialakítani.

Biró Zsolt az MTI-nek elmondta, az MPP arra biztatja szimpatizánsait, hogy írják alá a népszavazásokat kezdeményező íveket, a párt apparátusa pedig maga is részt vesz az aláírásgyűjtésben.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban bejelentette, hogy a szövetség elkezdi az aláírásgyűjtést Erdély hat megyéjében annak érdekében, hogy december 8-án a székelyföldi és partiumi megyékben helyi népszavazásokat lehessen kiírni a fejlesztési régiók átalakításáról.

(MTI/Kárpátalja)