A ferdenyak

2013. október 3., 02:53 , 664. szám

A kisbabám mindig csak a jobb oldalra hajtja a kis fejét, miközben állandóan balra néz, a nyakát pedig nehézkesen mozgatja. Valamilyen egészségi problémája lenne? És ha igen, mit tehetünk ellene? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy nagybocskói olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Kovács Mária gyermekorvos, a Szürtei Családorvosi Rendelő főorvosa válaszol.

– A kisgyermeknél ferdenyak, a fej oldalt tartásával járó állapot alakult ki – magyarázza a szakorvos. – Ilyenkor a fej az egyik oldalra hajlik, miközben az arc az ellenkező oldalra tekint. Ez egy veleszületett betegség, melyet a fejbiccentő izom összehúzódása idéz elő. Legtöbbször úgy alakul ki, hogy a szülőcsatornán való áthatoláskor vagy a méhen belül megsérül a nevezett izom. Ennek következtében – többnyire 1-2 hetes kortól – a csecsemő a fent leírt módon tartja a fejét, és nehezen mozgatja a nyakát, nem tudja könnyen sem az egyik, sem a másik irányba fordítani azt. Később a gyermek mindig csak az egyik oldalán fekszik, s emiatt azon az oldalon, amelyikre fekszik, belapul a feje.

– Miként lehet meggyógyítani a kis pácienst?

– Fontos, hogy mielőbb vegyék észre a problémát. Amint a szülők felfigyelnek a fent említett tünetekre, forduljanak ortopéd sebészhez, aki elmondja, mi a teendő. Óvatosan jobbra-balra kell forgatni a csecsemő fejét, tornáztassák a nyakát, és egy párnával támasszák ki a fejét, hogy a gyermek ne csak az egyik oldalra hajtsa azt. Az orvosi terápia során többnyire gyógytornával, gyógymasszázzsal kezelik a beteget. Súlyosabb esetben pedig műtétre is szükség lehet. Fontos, hogy minél fiatalabb életkorban megszüntessék a problémát, mert a betegség később a nyakcsigolyák összecsontosodásához vezet, a nyakcsigolyák is deformálódnak.

Lajos Mihály