Lombhullás az Irkában!

2013. október 3., 02:53 , 664. szám

Az ősz és az iskolai tanévkezdés jegyében szerkesztődött a közkedvelt kárpátaljai gyermeklap, az Irka szeptemberi száma, melynek borítója is az őszi lomb színorgiáját idézi.

A verset kedvelő olvasóknak ezúttal többek között Kányádi Sándor, Nagy László, Mészely József, Áprily Lajos, Szilágyi Domokos, Csukás István, Fésűs Éva verseiből nyújt át több csokorra valót is Punykó Mária főszerkesztő. A nem rímbe szedett olvasnivalót ezúttal Szántai János, Hedge Hog, Horgas Béla mesés elbeszélései képviselik, illetve Karinthy Frigyes Tanár úr, kérem című karcolatfüzérének egy részletét ajánlják az Irka-kedvelők figyelmébe a lap munkatársai. Külön figyelmet érdemel dr. H. Tóth István Jókedvű magyar irodalmunk című összeállítása, melyben a szerző Petőfi Sándor költészetéből szemezget.

Az Irka-olvasó mindenkor biztos lehet benne, hogy megtalálja szeretett lapjában kedvenc rovatait is. Ezek közé tartozik egyebek mellett az Olasz Tímea által szerkesztett Útravaló, a Bibliai ábécé, a Körbenéző, mely a Kárpát-medence magyar gyermek- és ifjúsági lapjaiból válogat érdekes olvasnivalót, a világ népmesekincséből merítő Meskete, a tudni érdemes dolgok közül szemezgető Mindenféle, vagy a szórakoztatásról gondoskodni hivatott Nyitva van az aranykapu. Természetesen gondoskodtak a lapkészítők Kulin Ágnes grafikus jóvoltából kellő számú kifestőről, a Tündérujjak rovatból pedig megtanulhatják, miként készíthetnek mókás százlábút papírból, drótból, gyöngyből s egyebekből mindazok, akik nemcsak az agysejtjeiket akarják foglalkoztatni.

Ismét jelentkezik a Postabontás, melyet tulajdonképpen az olvasók szerkesztenek leveleikkel, írásaikkal, rajzaikkal. A rovatban olvasható ezenkívül az idei Mosoly-díj eredményhirdetése is.

Végül, de nem utolsósorban említsük meg, hogy Gabóda Éva szerkesztésében megtaláljuk az Irkában a Döngicsélőt, az óvodások mellékletét, mely ezúttal is vidám verseket, meséket, találós kérdéseket és kézügyességet fejlesztő játékot is kínál a legapróbb „olvasóknak”, illetve nevelőiknek, szüleiknek.

szcs