Ismét a szabadság időtartamáról

2013. október 10., 08:32 , 665. szám

„Két munkahelyen is dolgozni vagyok kénytelen, hogy eltartsam magunkat. Megillet-e pótlólagos szabadság két kiskorú gyermeket egyedül nevelő anyaként, illetve a fő munkahelyemen és a másodállásban is jár-e szabadság?”

– A szabadság időtartamát mindenekelőtt Ukrajna törvénye a szabadságolásról (a továbbiakban: Törvény) határozza meg, de annak hosszát és letöltésének feltételeit egy sor más jogszabály, illetve rendelkezés is befolyásolhatja. A rendes éves szabadság időtartamát az adott munkahely munkarendjétől és szabályzatától függetlenül naptári napokban számítják ki. A Munkatörvénykönyv 73. paragrafusa értelmében a rendes éves szabadság, illetve a gyermekes szülőket bizonyos feltételek teljesülése esetén megillető pótszabadság időtartamának meghatározásakor az ünnep- és munkaszüneti napokat nem veszik figyelembe.

A Törvény 2. paragrafusa értelmében szabadságra azok az ukrán és külföldi állampolgárságú, illetve állampolgársággal nem rendelkező személyek jogosultak, akik munkaviszonyban állnak valamely vállalattal, intézménnyel vagy szervezettel tulajdonformától, tevékenységtől és ágazati hovatartozástól függetlenül, vagy akik munkaszerződés alapján egy fizikai személy számára végeznek munkát.

Az a munkavállaló, aki részmunkaidős foglalkoztatásról kötött szerződést (ennek egyik formája a másodállás is), ugyancsak munkaviszonyban áll a munkáltatójával, s ezért pótlólagos fizetett szabadság illeti meg. Ezt a rendelkezést támasztja alá a Munkatörvénykönyv 56. paragrafusának harmadik része is, melynek értelmében valamely tevékenység részmunkaidőben való végzése nem járhat a dolgozók munkavállalói jogainak bárminemű korlátozásával.

A Törvény 19. paragrafusa értelmében a dolgozó, s emellett két vagy több 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő nőt évente pótlólagosan 10 naptári nap fizetett szabadság illeti meg (amibe az ünnep- és munkaszüneti napok nem számítanak bele).

A Rendelkezés az állami vállalatok, intézmények és szervezetek dolgozóinak részmunkaidős foglalkoztatásáról 6. pontja kimondja, hogy a másodállásért a szabadságot a fő munkahelyen járó szabadsággal egy időben kell kiadni.