Üléseztek a Máért szakbizottságai

2013. október 10., 08:32 , 665. szám

A jövő évi kulturális és oktatási programokról tárgyalt a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) oktatási és kulturális szakbizottsága – közölte a nemzetpolitikai államtitkárság kedden az MTI-vel. A tanácskozáson Kárpátalját Berki Károly, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség irodavezetője képviselte.

A közlemény szerint a testület keddi ülésén Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára kiemelte, hogy már nyolcadszor ült össze a szakbizottság, ami jelzi, milyen kiemelt figyelmet fordít a kormányzat a határon túli magyarok oktatási és kulturális támogatására. Hoffmann Rózsa beszámolt arról, hogy már idén is az előző évhez képest több pénz állt rendelkezésre a külhoni magyar nyelvű oktatás megerősítésére, és jövőre ezt tovább szeretnék növelni. Hangsúlyozta, a támogatások legfőbb célja az, hogy a szülőföldön működő magyar nyelvű oktatást hatékony formában egészítsék ki.

A tanácskozáson Berki Károly átadta a magyar kormányzat jelenlévő képviselőinek a KMPSZ állásfoglalását az ukrajnai állampolgárok magyarországi felsőoktatási felvételijekor alkalmazott pontszámítással kapcsolatban, melyben többek között arra kérik az illetékeseket, súlyuknak megfelelően vegyék figyelembe az eljárás során az ukrajnai emelt szintű érettségin elért eredményeket.

Szerdán, lapzártánkkal egy időben ülésezett a magyar fővárosban a Máért Gazdaságfejlesztési és Önkormányzati Szakbizottsága, melynek munkájában részt vett Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturáis Szövetség alelnöke. A tanácskozáson egyebek mellett bemutatták a Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Programot, a Wekerle Terv végrehajtásához kacsolódó jövő évi intézkedési tervet, illetve a készülő falugazdász programot. Ugyancsak döntött a testület arról, mely értékeink kerülhetnek be a külhoni magyarság értéktárába a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény alapján.

Brenzovics László a tanácskozáson üdvözölte, hogy a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Ungvár után Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is megnyitotta irodáját, ahol a hálózat munkatársain kívül két falugazdász is segíti ezentúl a helyi vállalkozók-gazdálkodók munkáját. A KMKSZ alelnöke ezzel összefüggésben jelezte, hogy bár az utóbbi időszak gazdaságfejlesztési intézkedései jó irányba hatnak és üdvözlendők, hatásuk minél teljesebb érvényesüléséhez több forrásra lenne szükség a rendszerben. Brenzovics László végül emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban számos Kárpát-medencei magyarlakta régióban önálló gazdaságfejlesztési tervet dolgoztak ki a Wekerle Tervhez kapcsolódóan, s időszerűnek tartotta, hogy Kárpátalja vonatkozásában is megkezdődjék egy hasonló koncepció kidolgozása.

(zzz/MTI)