Vádat emeltek Kasza József ellen

2013. október 10., 08:32 , 665. szám

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a belgrádi különleges ügyészség Kasza József, az Agrobank pénzintézet szabadkai fiókjának volt igazgatója, egykori szerb miniszterelnök-helyettes ellen – írta az újvidéki Magyar Szó című napilap.

A vádirat szerint Kasza Józsefnek köze lehet néhány vitatott körülmények között, megfelelő garancia nélkül jóváhagyott hitelhez.

A vádirat két másik emberre, az Agrobank szabadkai fiókintézetének volt igazgatóhelyettesére, Zoran Malesevicre, valamint Pedja Malisanovic vállalkozóra is kiterjed. A dokumentum szerint az Agrobank megfelelő garancia nélkül hagyott jóvá összesen 13 millió euró értékű hitelt Pedja Malisanovic vállalatainak, az Azohemnek, a Mala Bosnának és a szabadkai Azotarának, illetve más vállalkozóknak.

Kasza József az MTI-nek elmondta, nem érzi magát bűnösnek. Közölte: „Inkább politikai leszámolásról van szó. A vádirat ellen beadjuk a fellebbezést, és állok elébe a bírósági eljárásnak is, bizonyítani fogom az igazamat, vagyis hogy semmiféle bűncselekményt nem követtem el”.

Kasza József azzal indokolta ártatlanságát, hogy az Agrobank szabadkai fiókintézetének nem volt felhatalmazása ekkora összegű hitelek engedélyezésére. „Mi összesen 1 millió dinárig tudtunk kiadni hitelt. Az összesen 10 ezer euró, itt pedig 7,5 millió euróról van szó” – mondta el.

Az eljárás 2012 novemberében indult Kasza József, Zoran Malesevic és Pedja Malisanovic ellen. A három férfi 2012. november 20-ától 2013. február 12-éig előzetes letartóztatásban volt, azóta szabadlábon védekezhetnek.

Kasza József több mint 12 éven át vezette a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ), a Djindjic-kormányban miniszterelnök-helyettes is volt. A VMSZ fegyelmi bizottsága 2010 februárjában megfosztotta tiszteletbeli elnöki tisztétől és kizárta a pártból a párt politikáját bíráló kijelentései miatt. Idén júliusban a szabadkai Suboticke novine hetilap fő- és felelős szerkesztőjévé választották.

(MTI/Kárpátalja)