Feldühödött tömeg tarolt le egy bevásárlóközpontot

2013. október 13., 20:31

Egy gyilkosság elkövetőjének elfogását követelő tömeg tört-zúzott Moszkva vendégmunkások által sűrűn lakott déli részén, a rendőrség 400 hangadót vett őrizetbe.

A mintegy félezer spontán tüntető vasárnap délután bezúzta a Birjuza bevásárlóközpont kirakatait, majd behatolva gyakorlatilag mindent letaroltak, ami az útjukba került. A moszkvai hatóságok először mintegy kétszáz rohamrendőrt vezényeltek a helyszínre, akiknek sikerült kiszorítani a tömeget az épületből. Sötétedés után viszont egyre több elégedetlenkedő érkezett a nyugat-birjulevói kerületbe. A több ezresre duzzadt tömeg az éjszaka folyamán az utcán is randalírozni kezdett. Kukákat és járműveket borogattak, és több ízben összecsaptak a rohamrendőrökkel.

A helyi lakosok felháborodását az váltotta ki, hogy csütörtök virradóra egy kaukázusi kinézetű férfi minden ok nélkül leszúrt egy barátnőjével sétálgató fiatalembert, majd elmenekült a helyszínről. Az orosz főváros nyugat-birjulevói kerülete hírhedt arról, hogy itt van a szállása a Moszkvában dolgozó kaukázusi és közép-ázsiai vendégmunkások zömének, ezért mindennaposak a helyiek és a betelepültek közötti összetűzések.

A gyilkosság óta minden nap egyre nagyobb tömeg verődött össze a vendégmunkások egyik kedvenc találkozó- és szórakozóhelyének számító bevásárlóközpontnál, ahol a hangadó nacionalisták által is feltüzelt emberek egyre intenzívebben követelték a gyilkos kézre kerítését, keresetlen szavakkal illetve a szerintük tétlenkedő rendőrséget. Vasárnap délutánra aztán elszakadt a cérna, és elszabadultak az indulatok.

A hétfő reggeli jelentések szerint az éjszaka folyamán mintegy 400 szélsőséges hangadót tartóztattak. Az összecsapások után öt rohamrendőrt súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Azt, hogy a gumibotos tömegoszlatás során hány civilsérült meg, egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az orosz belügyminiszter felszólította a rendőri vezetőket, hogy semmi esetre se próbáljanak egyezkedni a felbujtókkal, és a törvény teljes szigorával sújtsanak le a garázdákra. Az indulatok csak hétfő reggelre csitultak el, a forgalom mostanra helyreállt.

Legutóbb Moszkvában három éve tört ki hasonló, etnikai alapú tömegmegmozdulás egy labdarúgó-mérkőzést követően. Akkor 5 ezres tömeg követelte a Kreml szomszédságában az idegenek kisöprését Oroszországból.

Palkó István