2013. október 20.

2013. október 17., 08:22 , 666. szám

Missziós vasárnap

„Hirdették mindenütt az evangéliumot...” Lk 9,6

80-as évek elején vetítették a mozikban a Misszió című filmet Robert de Niró és Jeremy Irons főszereplésével. A film története a XVIII. században játszódik, amikor a jezsuita rend egy szent kísérletbe fogott. A dél-amerikai indiánokat próbálták megtéríteni úgy, hogy közben földművelésre, állattenyésztésre tanították őket és szeretetben velük együtt éltek.

Amikor ezt a szót halljuk, hogy misszió, általában az a kép jut eszünkbe, hogy egy elkötelezett pap vagy szerzetes bemegy a dzsungelbe egy macsétéval és Szentírással a kezében. Vagdossa a bambuszágakat, és próbál eljutni a keresett táborhoz, az ott élő őslakossághoz, akik még nem hallottak Jézusról.

II. János Pál pápa mondta még, hogy Európa missziós területté vált. Ez az jelenti, hogy a korábban keresztény földrészen újból meg kell hirdetni az evangéliumot, de úgy, hogy korszerű, világos és szeretetteljes is legyen.

Jehova Tanúi sokfelé járnak-kelnek, és próbálnak emberekhez eljutni. Ez egyfelől vonzó, de bocsánat, egyben idegesítő is, mert nagyon rámenősek. Vonzó viszont annyiban, hogy merik vállalni a Szentírás igéjét.

Én hol vagyok ebben, mint mai keresztény? Mennyiben vállalom, hogy Isten országát hirdessem? Félek, meghunyászkodom, vagy merek erről környezetemben beszélni munkatársaimmal, barátaimmal, családtagjaimmal?

A baj valahol ott van a szívünkben, hogy még mindig félünk, hogy mit fognak szólni, és ki fognak nevetni.

Jézus többször is mondja, hogy ne féljetek! Én legyőztem a világot!

Ő, aki az Istenfia, Ő, aki a Megváltó, teljes és boldog életre szeretne elvezetni.

Hiteles tanúvá kell válnunk nekünk, keresztényeknek, akik megélik azt, amiben hisznek. Ezáltal megszólítva, misszionálva környezetünket.

Életemben anyai nagymamám és nagynéném azok, akik életükkel elgondolkodtattak, hogy lehet esetleg másképp is élni. Hála érte!

Mit kívánhatnék, mint hogy merjük valóban vállalni hitünket és merjük valóban megvallani. Milyen szép is lenne, hogy az a Beregszász, mely 950 évre tekint vissza, hitében is megújulna, nemcsak utcáiban, épületeiben. Milyen jó lenne, ha ez egész Kárpátalját átjárná!

Adja Isten, hogy személyes tanúságtételünkkel másokat is Istenhez vezessünk! Adja Isten, hogy hitben, reményben, szeretetben Isten országa növekedjen!

Michels Antal,
beregszászi esperes, plébános