Miért tartják „rosszabbaknak” a magyar tanulókat?

2013. október 17., 08:22 , 666. szám

Az elmúlt héten egy sor internetes portál (uzhgorod.in, Zakarpattya Online és mások) A kárpátaljai oktatás minősítése: a magyar iskolákban a „leggyengébbek” a tanulók címmel közölt írást.

A hír szerint a megyei állami adminisztráció oktatási és tudományos, ifjúsági és sporthivatala meghatározta a megye közoktatási intézményei tevékenységének teljesítményértékelési mutatóit. A minősítésre a közoktatási intézmények nemzeti minősítő értékelési rendszerére vonatkozó rendelkezés alapján került sor, mely az iskolák tevékenységének külső értékeléséből, illetve belső monitoringjának eredményeiből áll. Az iskolák minősítésének kritériumai a pedagógiai káderekkel való ellátottság, az anyagi bázis, a dokumentáció vezetése voltak. A fő kritérium: a tanulók eredményei a tesztelésen, részvételük az olimpiákon és a kisakadémiákon.

Ebből a minősítésből vonta le a cikk a következtetést, hogy a legrosszabb mutatóik a magyar tannyelvű iskoláknak vannak. Így Ungváron a 22 iskola közül a magyar tannyelvű gimnázium a 13. helyen áll, a 10. Számú Dayka Gábor Középiskola a tizenkilencedik. Munkácson az egyetlen magyar tannyelvű iskola, a 3. Számú Rákóczi Ferenc Középiskola a rangsorban a 17 iskola között a 15. Beregszászban a tíz oktatási intézmény közül háromban az oktatás kizárólag magyar nyelven folyik. A 4. számú középiskola a 4. helyet foglalja el a rangsorban, a 9. számú középiskola a 8., a 7. számú a kilencedik. Ami a járásokat illeti, a hír szerint a Beregszászi, Nagyszőlősi és Munkácsi járásokban éppen a magyar tannyelvű iskolák zárják az iskolák értékelési rangsorát.

A Karpatszkij Objektív a témával foglalkozó írásában úgy fogalmaz, hogy a szóban forgó hír nyilvánvalóan erőltetett. A lap szerint a tények is arról vallanak, hogy a magyar tannyelvű iskolák távolról sem a legrosszabbak, hanem átlagosak, esetenként meghaladják vagy éppen alatta maradnak az átlagnak. Mint a Karpatszkij Objektívnél rámutatnak, nem tudni, mért hangsúlyozta a szóban forgó cikk éppen ezt a magyarokra vonatkozó következtetést. Az embernek az az érzése, teszi hozzá az ungvári kiadvány, mintha a rangsort csak azért készítették volna, hogy felhívják a figyelmet a magyar tannyelvű iskolák helyzetére. Ha így van, jó volna többet tudni ennek az eljárásnak a kritériumairól és céljáról.

A lap szerint valószínű, hogy a minősítés egy bizonyos politikai döntés vagy lépés (törvénytervezet, intézkedés, akció stb.) alapjául szolgál majd, a mostani hírnek pedig a közvélemény szondázása, vagy egyfajta sugalmazás a célja a döntés meghozatala előtt.

(Karpatszkij Objektív/Kárpátalja)