A tyúkok aszkaridiózisa

2013. október 17., 08:22 , 666. szám

Az egyik jércém alig eszik, egyszer kemény, másszor híg a széklete, s nem tudom ide tartozik-e, de fehéres színű lett a taréja. Miben betegedhetett meg, s mit lehet tenni a meggyógyításáért? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy halábori olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre Varga Béla, a Jánosi Körzeti Állatorvosi Rendelő állatorvosa válaszol.

– Az aprójószág minden bizonnyal aszkaridiózisban szenved, mely egy parazita által kiváltott betegség – indítja beszélgetésünket az állatgyógyász. – Általában úgy kerül be a tyúkok szervezetébe, hogy azok megeszik az élősködő másodgazdáját, a földigilisztát a paraziták petéivel együtt. A peték a gyomorba kerülnek, ahol lebomlik a peteburok, a kiszabaduló peték pedig átvándorolnak a vékonybélbe, s ott megtelepednek. A petékből kifejlődnek a lárvák, azokból pedig a felnőtt alakok, melyek elérhetik a 7-10 cm hosszúságot is. A férgek azzal károsítják a tyúk szervezetét, hogy elszívják a táplálékot, megsértik a bélcsatorna falát, miáltal ott seb keletkezik, mely elfertőződhet, az élettevékenysége során kibocsátott anyagcsere-végtermékek pedig toxinokkal mérgezik a gazdaállatot, s megbomlik az emésztőrendszer normális működése. S ha nem kezeljük idejében a baromfit, akkor akár az is megtörténhet, hogy a nagymértékben elszaporodott élősködők teljesen elzárják a vékonybelet, a vékonybél fala átszakad, a tyúk pedig elpusztul. Megjegyezném: mivel a csirkék hajlamosabbak a betegségre, és gyengébb a szervezetük, hamarabb elhullanak, mint a felnőtt egyedek.

– Milyen tünetek jelzik az aszkaridiózis kialakulását, és hogyan lehet meggyógyítani a szárnyasokat?

– A beteg aprójószágok keveset mozognak, étvágytalanokká válnak a csirkék, de kisebb gyakorisággal a felnőtt példányok is összehúzódnak, behúzódnak a tyúkól egyik sarkába, és nem sietnek az etetőhöz. A taréjuk elveszti sötétvörös színét, és szürkésfehérré válik. A székletük felváltva vagy egészen kemény, vagy elég híg és véres.

A kezelés során piperozin vagy hilner féregtelenítőt kell az állatorvos által megadott dózisban belekeverni a baromfi eleségébe vagy – ha már nem eszik – az ivóvizébe, két napig naponta egyszer, reggel, s ha vízbe kevertük a féregtelenítőt, s a tyúk azt megitta, utána öntsünk tiszta vizet az itatójába.

– Meg lehet előzni a kór megjelenését?

– Igen, meg lehet. Mielőtt az új csirkeállományt beengedjük a tyúkólba, az idősebb egyedek közé, féregteleníteni kell a fiatal baromfikat, s két-három havonta féregteleníteni kell az összes szárnyast, ami kiváltképp a csirkék esetében fontos, mert ők érzékenyebbek. Fertőtlenítőszerekkel – fenololdattal vagy felmelegített vízben feloldott klórmésszel – negyedévente le kell locsolni a csirkekifutót, s javasoljuk, hogy a felnőtt tyúkok által használt területet is fertőtlenítsék. Ugyancsak negyedévente ki is kell takarítani a területeket.

Lajos Mihály