Jobbik: egyenjogúak lesznek a külhoni párttagok

2013. október 24., 08:20 , 667. szám
Találkozó a KMKSZ vezetőivel

Beregszászban a Jobbik kihelyezett elnökségi ülésén döntés született arról, hogy a jövőben a párthoz csatlakozó külhoni magyarok egyenjogúak lesznek a magyarországi párttagokkal – tájékoztatott Vona Gábor pártelnök múlt szerdai ottani sajtóértekezletén. Kifejtette, hogy a külhoni csatlakozók is jelölhetők és választhatók lesznek a különböző tisztségekbe a párt kongresszusán.

Kihelyezett ülést tartott Beregszászban a Jobbik elnöksége, amelynek tagjai találkoztak a kárpátaljai magyar szervezetek és történelmi egyházak vezetőivel, valamint a kárpátaljai város polgármesterével. Az elnökség kétnapos hivatalos kárpátaljai látogatásra érkezett a megyébe. Vona Gábor hangsúlyozta, „nincs semmilyen kampányszándék a kárpátaljai látogatás mögött”.

Kifejtette: a kihelyezett ülésen mindenekelőtt az ukrán–magyar határátkelőhelyeken lévő tarthatatlan helyzetet és annak orvoslási lehetőségeit tekintették át. Mint mondta, rengeteg panasz érkezik pártjához a határátkelőhelyeken uralkodó áldatlan állapotokkal kapcsolatban. Úgy vélte, itt az ideje a kérdésben történő politikai megszólalásnak, hogy adminisztratív megoldás születhessen a határátkelés megkönnyítése, gyorsítása érdekében.

A sajtókonferencián Vona Gábor tájékoztatott a Babják Zoltán beregszászi polgármesterrel tartott találkozóról, amelyen pártjának elnöksége a város problémái felől érdeklődött. Elmondta továbbá, hogy a küldöttség tagjai megbeszélést folytattak a két legnagyobb kárpátaljai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) vezetőivel, hangsúlyozva, hogy a Jobbik semmiképpen nem akar beavatkozni ezeknek a szervezeteknek a vitájába. Hozzáfűzte: a Jobbik álláspontja az, hogy Budapestnek nem szabad beleszólnia a határon túli magyar közösségek belügyeibe, s ha a párt kormányra kerül, akkor változtatni fog a külhoni magyarság támogatásának eddigi elvén és gyakorlatán. (Mint azt lapunknak a KMKSZ részéről elmondták, a Szövetség és a Jobbik beregszászi találkozóján főként az UMDSZ és a Jobbik viszonyáról, illetve Ukrajna európai uniós csatlakozási törekvéseiről volt szó.)

Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetvezetője kifejtette: a magyar diplomácia erőtlensége és gyávasága következtében a kárpátaljai magyarság tekintetében sem sikerült semmilyen lényegi kérdést, problémát illetően előrelépést elérni az elmúlt három évben.

(MTI/Kárpátalja)