Szüreti bál a kárpátaljai értékek jegyében

Fergeteges hangulat Csapon

2013. október 24., 08:20 , 667. szám
A bálozók hajnali négyig ropták

Október 18-án tartotta hagyományos szüreti batyus bálját a KMKSZ Csapi Alapszervezete, amelyhez ezúttal társszervezőként csatlakozott a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület is, valamint támogatóként Magyarország Ungvári Főkonzulátusa.

Hűvös volt az este, de kellemes meleg fogadta a bálozókat a Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskola tornatermében, ahol elsőként Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének és Csapi Alapszervezetének elnöke köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva: Ez az este az értékekről szól. Érték az, hogy minden évben össze tudunk gyűlni és van igény a közös ünneplésre. Ez a nap különös öröm a számunkra, hiszen a Vajdaságból, Erdélyből és az anyaországból is itt vannak vendégeink, és itt van körünkben az ungvári magyar főkonzulátusról Gubicza Gábor konzul úr is kedves családjával. Különös ez a mai nap abban a tekintetben is, hogy első alkalommal szervezünk a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesülettel közösen szüreti bált itt Csapon, és ennek keretében megpróbáljuk bemutatni a helyi és a kárpátaljai értékeket, valamint különös azért is, mert megmozdult az Ungvári járás kulturális élete, és a fellépők ajándékként jöttek ma fellépni.

Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke is köszöntötte a bálozókat, és felhívta a figyelmüket arra a teremben látható kiállításra, amely Csap és más kárpátaljai magyar települések értékeit, hagyományos kézművestermékeit mutatta be, majd megköszönte minden érintettnek azt a munkát, amit a Kárpátaljai Értéktár összeállításakor végeztek: „Az önök értékgyűjtő munkájának is köszönhető, hogy az elmúlt héten a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottsága jóváhagyta az általunk benyújtott kárpátaljai értékeket, így azok bekerültek a külhoni magyar értéktárba. Innen már csak egy ugrás, hogy hungarikummá váljon bármelyik kárpátaljai magyar érték. Szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy minél több tombolát vásároljon, mert a kiállításon látható termékeket ki fogjuk sorsolni, így a kiállított értékeinket nemcsak megnézhetik, hanem a szerencsések haza is vihetik, némelyiket meg is kóstolhatják” – hívta fel a figyelmet Molnár Eleonóra, majd Balogh Líviával a Kárpátaljai Értéktárban szereplő termékekből összeállított ajándékcsomagokat nyújtottak át a Magyarországról és a határon túlról érkezett vendégeknek: a Túristvándi Népfőiskola vezetőjének, Sira Magdolna országgyűlési képviselőasszonynak, a Vasvári Népfőiskola delegációjának, Balázsi Károlynak, a népfőiskolai mozgalom egyik mentorának és főszervezőjének, a vajdasági Kupusináról vagy más néven Bácskertesről és az erdélyi Betlenből érkezett vendégeknek, valamint Gubicza Gábor magyar konzulnak, aki pohárköszöntőjében elmondta: „Nagy örömünkre szolgál az, hogy támogathatjuk a magyarságnak azokat a rendezvényeit, amelyek a közösséget erősítik. Ezt a jövőben is meg szeretnénk tenni, hiszen ez is a munkánk, ezért dolgozunk, ezért vagyunk itt.”

A báli hangulatot megteremteni hivatott kulturális műsorban fellépett a nagydobronyi Hímes Néptáncegyüttes, akik látványosan és ügyesen táncolták a mezőségi, szatmári, dél-alföldi, bodrogközi és a Nagydobronyban hagyományos szüreti táncokat. A táncosokat az id. Bernáth Ferenc vezette Cimborák Népzenekar kísérte. Óriási tapsot kapott a fél éve alakult csapi Kökény Táncegyüttes, amelyiknek a Hímeshez hasonlóan a kisdobronyi Torma István a művészeti vezetője, és most volt az első nyilvános fellépésük. De a fél éve alakult együttes táncosai csöppet sem voltak megilletődve, fergetegesen táncolták a szatmári csárdást. Olyan jól sikerültek a kedvcsináló fellépések, hogy a Cimborák Népzenekar által muzsikált táncházban szinte mindenki igyekezett bemutatni tánctudását.

A tombolasorsoláskor aztán gazdára találtak az értékes, kárpátaljai magyarok által készített kézművestermékek, a Prófusz Marianna által felajánlott beregi szőttes, a Hidi-kerámiák (Hidi Endre ajádékai), a salánki kishordó, a nagydobronyi paprika, a szalókai rongypokróc, lekvárok, pálinkák, babák, cirokseprűk és egyebek. A tombolasorsoláson a legszerencsésebb a vajdasági Bácskertesről érkezett Csíkos Sándor volt, aki a legértékesebb nyereményeket, például a salánki hordót is hazavihette. A Bácskertesi Népfőiskola vezetője, az ottani iskola igazgatója tudósítónk kérdésére elmondta: „Bácskertes a legdélebbi palóc település a Kárpát-medencében, a mai Szerbiában, Zombor és Apatin között található.

Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület vezetőivel. Ez a csapi rendezvény nagyon tetszik. Rengeteg itt a fiatal, akik együtt táncolnak és mulatnak, közben hagyományainkat is továbbörökítik. Ez a népfőiskolának a lényege, hogy közösségeket hozzon létre, és értékeket tárjon fel. Vissza kell térnünk a hagyományokhoz, a gyökereinkhez, és azokat kell ápolnunk.”

A csapi szüreti batyus bálok szervezésében évtizedek óta részt vesz Viszocki Viktor, aki elmondta: „Ez egy nagyon jó rendezvény, amit folytatni kell. Idén a fellépőkön kívül 150-en vagyunk.”

Halász Ella, nyugdíjas angoltanár, a csapi KMKSZ-alapszervezet 2008 márciusában elhunyt korábbi elnökének, Halász Józsefnek az özvegye hozzáfűzte: „Az első KMKSZ-es szüreti batyus bál 1991-ben volt, akkor még a kultúrházban. Azóta majdnem minden évben volt bál. Az eltelt idő alatt a résztvevők száma kevesebb lett, de a bál színvonala emelkedik. Azelőtt csak spontán tánc volt, most viszont magas színvonalú kulturális programokat is láthatunk. Már maga az a tény, hogy Csapon is alakult egy népi együttes, mindennél többet mond.”

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke fontos közösségteremtő és hagyományőrző rendezvénynek nevezte a csapi alapszervezet szüreti bálját, amely erősíti a helyi magyarságot.

Az est hátralévő részében a szürtei Palkó Tibor és zenekara ajándékként talpalávalót szolgáltatott, s a kitűnő hangulatú bálban hajnali négyig táncoltak, mulattak a szüretet ünneplők.

Badó Zsolt