1956 hőseire emlékeztek Fehérgyarmaton

2013. október 31., 02:53 , 668. szám
A Nagymuzsalyi Középiskola Tárogató hagyományőrző csoportja dr. Tilki Attilával

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város, Fehérgyarmat is megemlékezett a dicső, ám tragikus véget ért 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról. A múlt héten, lapzártánkkal egy időben zajló eseményen – a város önkormányzatának meghívására – ünnepi műsorral részt vett a Nagymuzsalyi Középiskola Tárogató hagyományőrző csoportja is.

Jakab Erika tanárnő, a KMKSZ Nagymuzsalyi Alapszervezetének elnöke, a csoport felkészítője lapunk tudósítójának elmondta: „Dr. Tilki Attilának, Fehérgyarmat fideszes polgármesterének meghívására jutottunk el Fehérgyarmatra. A polgármester – aki a magyar–ukrán kistérségi együttműködés lelkes mozgatója – felkért bennünket, hogy egy, az alkalomhoz illő ünnepi műsor keretében vigyük színre mindazon gondolatokat, melyek bennünk, kárpátaljai magyarokban 1956 kapcsán élnek. Örömmel tettünk eleget a kérésnek, már pusztán azért is, mert 1956-nak nemcsak az anyaország, hanem a határon túl élő magyarság felé is számos fontos üzenete van: többek között a szabadság eszméje.”

A program a református műemléktemplomban tartott ünnepi megemlékezéssel vette kezdetét, majd a műsor a művelődési házban folytatódott, ahol dr. Tilki Attila mondott ünnepi beszédet. A polgármesteri beszédet a muzsalyi Tárogató hagyományőrző csoport verses-zenés-dramatikus irodalmi összeállítása követte, mely osztatlan sikert aratott.

A megemlékezés fáklyafény mellett, a templomkertben álló ’56-os emlékoszlop megkoszorúzásával zárult.

FZs