Hiperandrogénia

2013. október 31., 02:53 , 668. szám

Nagyon kellemetlenül érint, hogy szőrzet van a szájam környékén, az arcom külső szélein, a karjaimon, a lábaimon, a hasamon és a deréktáji részen, ami elcsúfít, és rettentően zavar. Fiatal nőként én is szeretnék csinosan öltözködni, és nem szeretném, hogy a férfiak a túlzott testszőrzetet vegyék észre, ha rám néznek. Valamilyen egészségi probléma miatt van ez nálam, és mit tehetnék azért, hogy megszabaduljak a szőrszálaimtól? – írja levelében egy hölgyolvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Stul Ilona, a Nagyszőlősi Járási Kórház nőgyó­gyásza válaszol.

– A levélíró hiperandro­géniában szenved – állapítja meg beszélgetőtársam. – A megbetegedett hölgyeknél magas szinten termelődik a női szervezetben is meglévő férfi nemi hormon (a tesztoszteron), vagy túlzottan fejlettek a hormonok célszerveinek a receptorai (ahová a hormonoknak el kell jutniuk), s a kór meddőséget is okozhat, mivel a peteérés megszűnéséhez vezethet. Okai közé soroljuk a petefészek működésének a felbomlását (pontosabban: a peteérés-hiányosságot), az alacsony szintű fermentkiválasztódást (a fermentek olyan biokémiai vegyületek, melyek egyes hormonokat más hormonokká alakítanak át), a vese fölötti mirigyek túlzott mértékű hormonkiválasztását, a pajzsmirigy elégtelen működését, amit jódhiány vagy autoimmun pajzsmirigy-betegség vált ki, valamint a genetikai hajlamot. Továbbá: az 1960–1970-es években forgalomban volt egy gyógyszer, melyet a veszélyeztetett terhesség kezelésére használtak, de ami terotogén hatással bírt a nőnemű magzatokra nézve, s emiatt hipertichózis alakult ki a megszületett lányoknál, azaz felesleges szőrzet jelent meg a testükön. Az 1990-es évek végén a készítményt – ezen mellékhatása miatt – betiltották, de hatóanyagai beépültek a női szervezetekbe, így az öröklődés révén ma is kifejti a káros hatását, s meglehet, ennek az orvosságnak is szerepe van abban, hogy elég sok fiatal nő fordul hozzánk az említett panaszokkal.

– Milyen tünetek utalnak hiperandrogéniára, hogyan diagnosztizálják a betegséget, és miként kehet kigyógyulni belőle?

– A kór kialakulását jelzi a fölösleges szőrzet megjelenése a levélíró által említett testrészeken, a menstruációhiány (amenarea), amikor kimarad egy-egy menstruáció, vagy teljesen leáll a folyamat, továbbá a perofónia (a hang méllyé válása). Ha már gyermekkorban jelentkezik a hiperandrogénia, a lánygyermek férfias alakúvá formálódik, széles vállakkal és keskeny csípővel. Serdülőkorban megjelenik, majd a gyógykezelések ellenére ismételten, többször is kiújul az akne. S olyan pszichikai tünetek is utalhatnak a hiperandrogéniára, mint a bakfis fiús viselkedése, a fiús öltözékek kedvelése, a hosszú haj zavarónak való érzése. Az utóbbi szimptómák azonban más, súlyosabb, genetikai jellegű kóros állapotoknál, például nemi identitászavaroknál is jelentkezhetnek… S a túlzott szőrnövekedésről szólva, megjegyezném: a sötét színkomplexusú, barnásabb bőrű, fekete hajú nőknél erősebb testszőrzet jelentkezhet, mint a világos színkomplexusú, fehérebb bőrű, szőke, világos szemű hölgyek esetében, ám ez természetes jelenség, s az elsőként említett csoportba tartozó nők valamelyest fejlettebb testszőrzete egyáltalán nem jelez patológiás állapotot.

A hiperandrogénia diagnózisát hormonszintmérések útján állítjuk fel, megállapítjuk, milyen eredetű a betegség, s a modern korban már olyan gyógyszerek állnak a rendelkezésünkre, melyekkel csökkenteni tudjuk a tesztoszteron szintjét. Ám a terápia hosszú folyamat, akár fél évig is elhúzódhat.

Ha a szülők észreveszik, hogy serdülőkorú lányuk arcán, hátán túl sok pattanás jelenik meg, a menstruáció pedig 15-16 éves korig sem kezdődik meg, forduljanak orvoshoz, mert ebben az esetben felmerül a hiperandrogénia gyanúja. Sok fiatal lány kozmetikushoz fordul a túl sok pattanásával, ám a kozmetikusok csak ideiglenesen szüntetik meg ezt a szimptómát, mely újból és újból jelentkezik. Ezért az érintett ifjú hölgyeknek azt tanácsolom, hogy keressék fel a nőgyógyász szakorvost, és végeztessék el a hormonszint-mérést.

Felhívnám az asszonyok figyelmét, hogy a terhesség gyógyhatással van a hiperandrogéniára, beállítja azt a hormonritmust, melynek hiánya a hormonegyensúly felbomlásához vezet. A terhesség egyensúlyba hozza a hormonokat.

Lajos Mihály