Új képzés indult a Rákóczi-főiskolán

2013. október 31., 02:53 , 668. szám

Turisztikai-szolgáltató képzés indult október 26-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (KMF). A 600 órát magába foglaló program a Polgárok Tiszalökért Egyesület, valamint a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a KMF közös szervezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával került megszervezésre.

A KMF képviseletében Váradi Natália, a főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője külön üdvözölte a Polgárok Tiszalökért Egyesület képviseletében Zrinszki Istvánt (elnök), Körei Mihályt (alelnök), valamint Cseléné Huszti Mariann koordinátort. A képzés céljai és aktualitása kapcsán elmondta: Kárpátalján az utóbbi években egyre többen vágnak bele a falusi turizmusba, melyre a turisták egyre növekvő száma kínál lehetőséget. Annak, aki ezen a téren kíván érvényesülni, kitűnő lehetőségeket nyújt a most induló turisztikai-szolgáltató képzés, mely számos, a gyakorlatban bevált „fortély” elsajátításával kecsegteti a résztvevőket. A meghirdetett felhívásra összesen húszan jelentkeztek: számukra az elkövetkező hónapokban többek között kommunikációt, gazdasági, pénzügyi, vendéglátási és értékelési ismereteket, idegenforgalmi földrajzot és animációt fognak tanítani.

Köszöntötte a jelenlévőket Zrinszki István, s elmondta, hogy a kultúra, a hagyományőrzés és a boldogulás szempontjából egyaránt érdekes, több pontból álló projektről van szó, melynek keretében az anyaországiak – elsősorban a fiatalság – számára hagyományőrző napo(ka)t szerveznének, hogy a népi játékok és a kézműves-foglalkozások mellett felelevenítsék az aratási szokásokat. Tennék mindezt annak jegyében, hogy a mai fiatalok megismerkedjenek déd- és nagyszüleik korának, a mára már szinte tejesen eltűnt paraszti társadalomnak az értékeivel. A projekt másik pontja a jelenleg zajló turisztikai-szolgáltató képzés: a kárpátaljai turizmus fejlesztésével többek között szeretnék elérni, hogy megyénkben az Erdélyben kialakult turizmushoz hasonló alakulhasson ki.

F.Zs.