A májfoltok

2013. november 7., 07:52 , 669. szám

Fehér foltok jelentek meg a felsőtestemen, melyek egyre növekednek, már csaknem tenyérnyiek, és elcsúfítanak, pedig fiatal nőként a külső megjelenésem is fontos a számomra. Mik ezek a foltok, és mit lehet tenni az eltüntetésükért? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy ungvári olvasónk. Kérdéseit dr. Pauk Vladimirhoz, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosához továbbítottuk.

– Az ifjú hölgy májfoltosságban szenved – állapítja meg a szakorvos. – A betegség pontos okát még nem ismerjük, csak feltevéseink vannak rá, hogy milyen tényezők idézhetik elő a kórt. Elképzelhető, hogy endokrin-idegi alapon alakul ki, de az is lehetséges, hogy emésztési problémák állnak a háttérben. A májfoltok bármelyik korosztályhoz tartozó személyeken megjelenhetnek, de leggyakrabban a fiatal nők és férfiak betegednek meg ebben a kórban. A megbetegedés tüneteiként kontrasztos szélű, fehér foltok jelennek meg akármelyik testrészen, de a legtöbb esetben a kézfejeken és a felsőtesten, melyek minimálisan 2-3 cm átmérőjűek, de tenyérnyiek vagy annál nagyobbak is lehetnek. Lassan növekednek, majd összefolynak, s ekkor alakulnak ki a nagyobb méretű májfoltok. A betegség által érintett testrészen a testszőrzet kifehéredik, őszessé válik. Fájdalmat vagy kellemetlen érzést viszont nem éreznek a betegek. A folyamat hosszadalmas, s önmagától csak nagyon ritkán áll vissza az eredeti bőrszín.

– Hogyan kezelik a betegeket?

– A terápia során elsősorban vitaminokat, nevezetesen B-, C- és P-vitaminokat szedetünk a páciensekkel. Hormonális kenőcsöket írunk fel, melyekkel naponta kétszer kell bekenni a kór által érintett bőrfelületeket, s akár hónapokig is folytatni kell a kenegetést. Emellett hormonális injekciókat is kapnak a betegek naponta egyszer, két héten át. S ugyancsak két hétig mindennap részt kell venniük a kvarclámpás, illetve az ún. PUVA-terápián. Az utóbbi speciális fényterápia, mely során megfelelő erősségű fénysugarakkal sugarazzuk az érintett testrészeket.

Fontos a megfelelő étrend összeállítása. Minimálisra kell csökkenteni a csípős, sós, fűszeres ételek fogyasztását. Nem szabad visszaélni a füstölt, zsíros, sült húsokkal. Ugyanakkor minél nagyobb arányban kell beiktatni az étrendbe a zöldségeket és a gyümölcsöket. Minderre azért van szükség, hogy jobban működjön a máj. S szintén a májműködés javítása érdekében azt tanácsoljuk a pácienseinknek, hogy ne fogyasszanak alkoholt. Ajánlatos viszont sok időt tölteni a napon, mert a napfény jótékony hatással van a megbetegedett bőrre. Csak vigyázni kell, mert a májfoltos terület a szokottnál gyengébben, a májfoltoktól mentes testfelületek viszont – ebben az esetben – a szokásosnál is érzékenyebben reagálnak a napsugarakra. Ezért a betegeknek legalább 50-es vagy annál nagyobb faktorú fényvédő krémekkel kell bekenniük a bőrüket, s nemcsak nyáron, hanem tavasszal, ősszel, sőt télen is.

Lajos Mihály