2013. november 17.

2013. november 14., 08:41 , 670. szám

„Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket…” (Mk 10,14)

Jézus észrevette, hogy a tanítványok nem engedik hozzá a gyermekeket. Ekkor haragra gerjedt. A szelíd és alázatos szívű Jézus most haragra gerjedt. Jézus nagyon ritkán gerjed haragra. Például, amikor megtisztítja a templomot, vagy amikor a szemére vetik, hogy szombaton gyógyított. Jézus csak akkor gerjed haragra, ha annak nyomós oka van, és ha az Isten ügyét szolgálja. Jézus megdorgálja a tanítványait.

Milyen szép ez a szó, amit Jézus használ, „engedjétek”. Nem azt mondja, hogy hozzátok ide, küldjétek, hanem azt, hogy „engedjétek”. Azért ezt, mert Jézus tudja, hogy a gyermekek vágynak hozzá. A gyermeki szív vágyik Jézus után.

Jézus teljesen megfordítja a tanítványok gondolkodását, mert egyenesen a gyermekeknek tulajdonítja Isten országát. Így mondja: „ilyeneké az Isten országa.” Isten országa Jézus prédikációinak központi gondolata. Sokat beszél arról, hogy hogyan lehet oda bemenni, ki megy be oda. De mindössze három csoportra jelenti ki Jézus, hogy az övék (!) az Isten országa: 1. „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.” (Mt 5,3) 2. „Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa.” (Mt 5,10) 3. És a kisgyermekekre: „Ilyeneké az Isten országa.” (Mk 10,14). Valamint így folytatja Jézus: „Bizony, mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be abba.”

Dancs Róbert, református lelkipásztor