Berényi és pártja győzött az MKP–Most–Híd párharcban

2013. november 14., 08:41 , 670. szám

A magyar választók voksaiért folytatott, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most–Híd szlovák–magyar párt közötti párharcból Berényi József pártja, az MKP került ki győztesen a hétvégi szlovákiai megyei választásokon.

A nyolc szlovákiai megye 65 megyefőnökjelöltjére és közel kétezerhatszáz megyei képviselőjelöltjére voksolhattak a választók. A szombati voksoláson dőlt el a leendő megyei képviselők névsora, valamint három szlovákiai megyében, a trencséni, a zsolnai és az eperjesi megyékben már az első fordulóban sikerült megyefőnököt választani.

A megyei választásokon országos átlagban a Smer-SD bizonyult a legeredményesebbnek, az általuk indított vagy az ő támogatásukkal indult megyefőnökjelöltek 8 szlovákiai megye közül hétben az első helyre kerültek, és ők juttatták a legtöbb képviselőt a megyei képviseletekbe is.

A felvidéki magyar választók voksaiért folytatott, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most–Híd közötti párharc győztese az abszolút számokat nézve az MKP lett. A felvidéki magyar pártnak a listájukon vagy támogatásukkal indult jelöltek közül 39 magyar megyei képviselőt sikerült a megyei testületekbe juttatnia. Közülük 34-en az MKP saját listáján indultak, egy függetlenként az MKP támogatásával, négyen pedig a pozsonyi megyében alkotott széles körű jobboldali koalíciós listán. Az MKP számára, amely a 2009-es megyei választásokon 40 megyei képviselői mandátumot szerzett, de az elmúlt években néhány mandátumot elvesztett, ez azt jelenti, hogy a megyei képviselőtestületekben hárommal több képviselője lesz, mint közvetlenül a választások előtt.

Bugár Béla szlovák–magyar pártjának, a Most–Híd-nak a párt sajtóosztálya szerint 17 képviselőt sikerült bejuttatnia a megyei képviseletekbe. Közülük négyen a párt saját listáján, 13-an pedig különböző koalíciós listákon a Most–Híd jelöltjeként kerültek be a megyei képviseletekbe. A Most–Híd a 2009-es megyei választásokon 2 képviselőt szerzett, a szombati voksolás előtt pedig 4 képviselőjük volt.

A szlovákiai megyei választásokon két magyar megyefőnökjelölt is indult, Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, és Nagy József, a Most–Híd képviselője személyében. Mindketten a nagyszombati megyében pályáztak, ahol Tibor Mikus, a jelenlegi megyefőnök kapta a legtöbb voksot. A magyar jelöltek versenyéből Berényi József került ki győztesen, aki második legtöbb szavazattal bekerült a megyefőnök-választás november 23-án sorra kerülő második körébe. Nagy József a negyedik helyen végzett.

Berényi József az MTI-nek nyilatkozva győzelemnek és óriási sikernek értékelte az MKP által elért eredményt. „Az eredmény súlyát tovább növeli, hogy azt parlamenten kívüli pártként értük el” – mondta, megköszönve a választók bizalmát. Hozzátette: kéri a párt választóit, hogy a megyefőnök-választás két hét múlva sorra kerülő második fordulójában is támogassák.

A megyei választásokon alacsony volt a részvételi arány, a hivatalos végeredmények szerint országos átlagban 20,1 százalékot tett ki.

(MTI/Kárpátalja)