Emlékkonferencia a Rákóczi-főiskolán

2013. november 14., 08:41 , 670. szám

Beregszász alapításának 950. évfordulója alkalmából rendezett egynapos emlékkonferenciát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF). A november 6-ai esemény a tanintézmény Történelem- és Társadalomtudományi Tanszéke, valamint Lehoczky Tivadar Intézete szervezésében került megrendezésre.

Az eseményt Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja nyitotta meg. A diplomata a Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, valamint a Lehoczky Tivadar Intézet szervezésében zajló konferenciát értékes, ennek az ősi magyar városnak a történelmét komoly aprólékossággal bemutató eseményként értékelte, hiszen az előadások nemcsak általános történelmi eseményekről, hanem ritka helytörténeti kutatások eredményeiről és Beregszász vallásfelekezeti viszonyairól is szólnak. Örvendetes – emelte ki –, hogy a szakterületükön elismert tudósok mellett előadásokat tartanak ma itt a beregszászi kutatóműhelyek fiatal, ám máris sok eredményt felmutató kutatói is.

Köszöntötte a konferencia résztvevőit Orosz Ildikó, a KMF elnöke is.

A továbbiakban a résztvevők ízelítőt kaphattak a város területének történelméből az őskortól egészen napjainkig. A konferencián olyan ismert szakemberek és egyházi személyek nyújtottak betekintést a történelembe, mint pl. dr. Csatáry György, a KMF Történelem- és Társadalomtudományi Tanszékének vezetője, dr. Bocskor Andrea, a Lehoczky Tivadar Intézet vezetője, Bohán Béla, a beregszászi római katolikus egyház egykori plébánosa, Marosi István nagybégányi görögkatolikus lelkész, valamint Braun László, a Rákóczi-főiskola Történelem- és Társadalomtudományi Tanszékének előadója. Ahogyan Tóth István főkonzul is említette, a plénumon több főiskolás hallgató is megcsillogtatta tudását: ők a város történeti-földrajzi leírását, emlékhelyeit, valamint temetőit jellemezték.

fzs