Szoboravató ünnepség az ungvári várban

Csáky Krisztina „hazatért”!

2013. november 14., 08:41 , 670. szám

Az ungvári vár belső udvarában november 8-án bensőséges ünnepség keretében felavatták Csáky Krisztina grófnőnek, Bercsényi Miklós örökös ungi főispán, kuruc főgenerális második feleségének mellszobrát, melyet Magyarország Külügyminisztériumának támogatásával, a Széchenyi Jótékonysági Alapítvány közreműködésével a KMKSZ állított. Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész alkotását nagyszámú érdeklődő jelenlétében Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára, Ivan Baloga, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, Brenzovics László, a Széchenyi Jótékonysági Alapítvány elnöke, a KMKSZ alelnöke, valamint Vaszil Seba, az ungvári várban működő Kárpátaljai Megyei Helytörténeti Múzeum igazgatója leplezték le.

De ki is volt Csáky Krisztina? A grófnő 1654. november 4-én született Szepesvárában (ma Szlovákia). Apja, Csáky István az említett vármegye főispánja, országbíró, anyja, Lónyay Margit bárónő. A rendkívül szép, gazdag, kétszer megözvegyült grófnő 1695-ben lett gróf Bercsényi Miklós felesége. A házaspár családi fészke az ungvári vár lett, melyet később a korabeli Magyarország kulturális és politikai életének egyik központjaként tartottak számon.

A szabadságharc veresége után 1711-ben Bercsényi és neje Törökországba emigráltak, és utolsó éveiket száműzetésben élték le. A grófnő 1723. április 25-én hunyt el Rodostóban. Hamvait 1906-ban hozták haza, és Kassán, a Szent Erzsébet-székesegyházban helyezték végső nyugalomra.

A szobor alkotója, Győrfi Lajos szobrászművész lapunk tudósítójának kérdésére elmondta: megtiszteltetésként értékeli, hogy a KMKSZ – gróf Bercsényi Miklós tavaly felavatott mellszobrát követően – Csáky Krisztina szobrának elkészítésére is felkérte. „A szoborhoz ugyanazokat az anyagokat használtam fel, mint a Bercsényi-alkotás esetében: a talapzat fagyálló süttői mészkőből, maga a mellszobor pedig öntött bronzból készült. Külön köszönettel tartozom a munkában részt vett Varga Imre bronzöntő-mesternek.”

Az ünnepségre érkezett vendégeket – többek között Németh Zsoltot, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát, Répás Zsuzsannát, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárát, Misovicz Tibort, a Külügyminisztérium gazdálkodási és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárát, Ljubka Katalint, a KIM Nemzetpolitikai Államtitkárságának kárpátaljai osztályvezetőjét, Bayer Mihályt, Magyarország kijevi nagykövetét, Ivan Balogát, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökét, Bacskai József ungvári és Tóth István beregszászi főkonzulokat, valamint dr. Brenzovics Lászlót, a Széchenyi Jótékonysági Alapítvány elnökét, a KMKSZ alelnökét – Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte.

„Felemelő eseménynek vagyunk ma mindannyian résztvevői, hiszen Bercsényi Miklósné Csáky Krisztina grófnő e napon, 312 esztendő után újra hazatért egykori otthonába!” – mondta ünnepi beszédében Németh Zsolt.

Beszédében Ivan Baloga megyei tanácselnök köszönetet mondott a szoboravatás kezdeményezőinek és kivitelezőinek.

Brenzovics László örömének adott hangot, hogy elképzelésük – Bercsényi Miklós után mellszobrot állítani hitvesének is – e napon megvalósult, majd röviden vázolta Csáky Krisztina életútját is. Haladó elképzeléseit mutatja, hogy támogatta a kultúrát, a művészeteket, s nem utolsósorban neki köszönhető, hogy Ungvár a korabeli Felső-Magyarország egyik kulturális központjává fejlődött. Brenzovics László az emlékezés fontosságára is felhívta a figyelmet, arra, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni a Bercsényi-család nevét, kik oly sok mindennel gazdagították Ungvárt. Majd a szobor leleplezésének ünnepélyes pillanatai következtek.

Megosztotta a jelenlévőkkel gondolatait Vaszil Seba és Győrfi Lajos is, majd Kovács Attila református tiszteletes és Szabó Attila görögkatolikus parochus megszentelte a grófnő szobrát.

Végezetül a jelenlévők elhelyezték a tisztelet és az emlékezés koszorúit.

Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára kárpátaljai látogatása során találkozott és tárgyalt Olekszandr Ledidával, Kárpátalja kormányzójával, illetve Ivan Balogával, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével, valamint munkaebéden vett részt a KMKSZ vezetőivel.

Répás Zsuzsanna, a KIM nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az EU Keleti Partnerség Programjának keretében megvalósított fejlesztés átadásán vett részt az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Karán, valamint módszertani csomagokat adott át az ungvári Dayka Gábor Középiskolában.

Fischer Zsolt