A szórványban végzett munka elismerése

2013. november 14., 08:41 , 670. szám

A magyar kormány lehetőségeihez mérten igyekszik figyelemmel kísérni a magyarság megmaradásának érdekében, különösen a szórványvidékeken a kultúránk megőrzésére irányuló tevékenységet. Ennek kapcsán november 9-én Fancsikán Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja elismerő oklevelet adott át Sztároszta Mária Magdolnának azért a több évtizedes munkáért, amelyet a magyar iskola nélküli településen a magyar nyelv és irodalom oktatásával a magyar művelődés érdekében kifejtett. Tette mindezt „úgy, hogy eszébe sem jutott, hogy küldetéses munkájáért bármilyen fizetséget kérjen. Az ő fizetsége tanítványainak előrehaladása, a magyar kultúrában való megmaradása...” – hangsúlyozta az oklevél átnyújtásakor mondott méltató beszédében a főkonzul.

„Ezt a hatalmas munkát, ezt a feltétlen odaadást nagyon nehéz meghálálni. A Magyar Kormány részéről csak jelképesen, ezzel az elismerő oklevéllel, s ezzel a csokor virággal tudom ezt megköszönni.

Kedves Mária néni! Köszönöm Istentől áldott munkáját, köszönöm, hogy segít e maroknyi közösség megmaradásában” – zárta szavait Tóth István.

MBK/fi