Májdaganatok

2013. november 21., 01:37 , 671. szám

A szomszédomat nemrég májrák miatt operálták meg. Milyen betegség ez, milyen okok vezethetnek a kialakulásához, és milyen esélyekkel lehet kigyó­gyulni belőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy barkaszói olvasónk. Kérdéseivel és a kapcsolódó kérdésekkel dr. Oroszi Pálhoz, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ onkológusához fordultunk.

– A májban egyaránt kialakulhatnak jóindulatú és rosszindulatú daganatok – fejti ki a szakorvos. – Az előbbiek leggyakrabban ún. hemangiómák, melyek nem igényelnek kezelést. Az utóbbi időkben – nők esetében – egyre többször találkozunk olyan típusú jóindulatú daganatokkal, melyek keletkezése összefüggésbe hozható a fogamzásgátló tabletták szedésével. A rosszindulatú daganatok két csoportra oszthatók: vannak magukból a májsejtekből kialakuló daganatok, valamint az áttétek következményeként keletkező ún. áttétes (másodlagos) daganatok. Az utóbbiak sokkal több esetben fordulnak elő, mint az előbbiek, és a mellrák, a tüdőrák, a gyomor- és bélrák, valamint egyéb daganatos megbetegedések szövődményeként jelennek meg. A rosszindulatú májdaganatok a viszonylag ritkán előforduló betegségek közé tartoznak, az összes rosszindulatú daganatos megbetegedés kevesebb, mint 3 százalékát teszik ki, s a 3 százalékon belül még ritkábban fordulnak elő a májrákos esetek.

– Milyen okok vezethetnek a májsejtekből kialakuló rosszindulatú daganatok kialakulásához?

– Keletkezésük pontos okai még tisztázatlanok vagy nem teljesen tisztázottak. Bizonyított tény viszont, hogy a kór megjelenése összefüggésbe hozható a B- és a C-típusú hepatitisfertőzéssel, illetve az alkoholfogyasztással. Erre utal, hogy napjainkban, amikor egyre többször üti fel a fejét a két említett fertőzés, illetve mind több alkoholt fogyasztanak az emberek, növekszik a májrákos esetek száma is. A nevezett fertőzések, valamint az alkoholfogyasztás – elsősorban a mértéktelen alkoholfogyasztás – májcirózishoz vezetnek, illetve vezet, mely a májrák melegágya. S ugyancsak összefüggésbe hozható az alkoholfogyasztással, hogy a betegség elsősorban a férfiakat érinti (konkrétan: többnyire az 50-60 éves korosztályt.) Ezek mellett bizonyos kémiai tényezők is szerepet játszanak a rosszindulatú májdaganatok kialakulásában, elsősorban az aflatoxinok, mely vegyi anyagok sok helyen vannak jelen a környezetünkben.

– Milyen tünetek jelzik a rosszindulatú májdaganatok megjelenését, hogyan diagnosztizálják e daganatos megbetegedéseket, s mit lehet tenni a páciens meggyógyításáért?

– Jellegzetes tünetekről nem beszélhetünk. A beteg fáradékonyságra, gyengeségre panaszkodhat, fogyhat, majd a későbbiekben gócosodás tapintható ki a jobboldali bordaív alatt. Emellett a beteg besárgul. A rosszindulatú daganatok meglétét csak különböző vizsgálatokkal tudjuk kimutatni. A betegség diagnosztikájában a kontrasztanyag bevitele mellett elvégzett ultrahangos, illetve komputertomográfiás vizsgálatok játsszák a legfőbb szerepet. A daganatok szövettani hovatartozását biopsziás mintavétellel vett szövetek elemzésével derítjük ki. Az ideális kezelés a daganat kimetszése. De a kemoterápia is a kezelés részét képezi, és a sugárterápia alkalmazása is szóba jöhet.

Lajos Mihály