Medúzák jelentek meg vizeinkben

2013. november 21., 01:37 , 671. szám

A tudósok azt állítják, hogy a medúzák felbukkanását Kárpátalja vizeiben a rendellenes felmelegedés váltotta ki. Ezek az élőlények alapvetően a tengerek part menti vizeiben fordulnak elő, ám létezik a medúzáknak néhány olyan fajtája is, amely Európa, köztük Ukrajna édesvizeiben telepedett meg.

Sajtóbeszámolók szerint a helyi biológusok idén nyáron figyeltek fel először rájuk Kárpátalján, ám egyetlen példányt sem sikerült befogniuk vizsgálat céljából.

Az édesvízi medúzák külalakra ugyanolyanok, mint a tengeriek. Jellemzően álló-, vagy lassan folyó vizekben élnek. Színteleneknek tűnnek, majdnem átlátszóak. Átmérőjük 2 és 4 cm között mozog. Mint ismeretes, a medúzák csípést okozó sejtekkel rendelkeznek. Az emberre azonban nem veszélyesek, nem okoznak égési sérüléseket a bőrön. Napközben a víz felszíne alatt mintegy fél méterre úszkálnak, éjszakára viszont szinte a vízfenékig ereszkednek alá.

Az édesvízi medúza az Amazonas térségéből származik, Dél-Amerikából, ám ma már minden kontinensen megtalálható. Ez a fajta fordul elő Kárpátalján is. Véletlenszerűen terjedt el, megbújva az Amazonas vidékéről a világ különböző tájaira szállított mindenféle növények, állatok és akváriumi halak között. A medúzák állati planktonokkal táplálkoznak.

A tudósok szerint a medúzák elterjedése a globális felmelegedés bizonyítéka.

(Karpatszkij Objektív/Kárpátalja)