A szeptomonózis

2013. november 21., 01:37 , 671. szám

Előbb egy, majd még két három hónapos kisnyulam étvágytalanná vált, összehúzódnak a ketrec egyik sarkában, alig mozognak, és nehezen veszik, kapkodják a levegőt. Mi bajuk lehet, és mit lehet tenni a meggyógyításukért? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy nevetlenfalui olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre Varga Béla, a Jánosi Körzeti Állatorvosi Rendelő állatorvosa válaszol.

– Az állatok minden bizonnyal szeptomonózisban szenvednek, mely vírusok által előidézett fertőző betegség, a fiatalabb példányok érzékenyebbek rá, mint az idősebbek, leginkább 1–3 hónapos korban támadja meg a jószágokat, és főleg testi érintkezés útján terjed, de akár cseppfertőzéssel is terjedhetnek a vírusok – magyarázza a szakember. – A betegség lappangási ideje 1–3 nap, mely után megjelennek a tünetek: a nyulak alig mozognak, összehúzódnak egy sarokban, fokozatosan elvesztik az étvágyukat, és nehezen lélegeznek. Láz viszont nem jelentkezik. Ha a gazda elhanyagolja a kezelést, a betegség az állat pusztulásához vezethet, az elhullott, vagy a levágott beteg állat tüdeje pedig tele van bevérzésekkel.

– Hogyan kezelik a beteg nyulakat, és mit lehet tenni a kór terjedése ellen?

– Antibiotikumokkal gyógyítjuk az állatokat, és vagy por formájában kell naponta kétszer belekeverni az orvosságot az állatok eleségébe, vagy – ha már nem esznek – naponta egyszer az izomba adott injekció formájában juttatjuk be a gyógyszert a betegek szervezetébe. A terápia viszont mindenképpen hét napig tart.

Védőoltás – sajnos – még nincs. A kór terjedésének a megakadályozására viszont ajánljuk, hogy a beteg állatokat – ha csak egy mód van rá – tegyék külön ketrecbe, különítsék el őket az egészségesektől, és 30 napig tartsák őket karanténban. A betegség ugyanis kiújulhat, és akkor egy újabb hétnapos kúrára van szükség. Ha pedig az újabb és újabb kúrák ellenére is ismét és ismét kiújul a betegség, jó, ha levágják a nyulat. A kórt előidéző vírus ugyanis emberre nem veszélyes, emberre nem terjed át a betegség, így a levágott nyúl húsa emberi fogyasztásra is alkalmas.

Lajos Mihály