Félrevezető sikerpropaganda az UMDSZ-től

Nyelvtörvény az Ungvári járásban

2013. november 28., 08:09 , 672. szám

A magyar nyelv használatával és védelmével kapcsolatos, a 2013–15-ös évekre vonatkozó programot fogadott el az Ungvári Járási Tanács, az UMDSZ előterjesztése alapján – tudhattuk meg a KISZó no­vember 23-án megjelent lapszámából, ahol Úr József, az UMDSZ járási képviselője arról számol be, hogy a kilenc pontból álló koncepció szerint például: „segítséget kell nyújtani azoknak a szülőknek, akik kétnyelvű bizonyítványt igényelnek, s az iskolaigazgatókat jelöli meg a feladat végrehajtóiként. Szerepel benne a tanulók ukrántudásának bővítése is. Két nyelven kell majd kialakítani például az osztálysarkot, ilyeneknek kell lenniük a plakátoknak, hirdetményeknek. A járási oktatási osztályhoz tartozó módszertani kabineten belül magyar és magyarul tudó filológusokból fel kell állítani egy csoportot – amely térítésmentesen végzi majd tevékenységét –, hogy segítséget nyújtson a járási hivataloknak és a helyi önkormányzatoknak a hivatalos dokumentumok lefordításában.

A programot az Ungvári Járási Tanács egyhangúan elfogadta, az UMDSZ mellett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselői is igennel voksoltak.”

A kérdés kapcsán megkérdeztük Szallár Sándort, a KMKSZ ungvári járási tanácsi frakciójának vezetőjét, aki elmondta: „Természetesen megszavaztuk, mert egyetértünk a szöveg minden egyes pontjával. De az Úr Józsefre hivatkozó Kárpáti Igaz Szó téved, ez nem programként, hanem irányelvként lett elfogadva, aminek az elfogadása ellenére sem lesz az ukrán nyelvtörvény végrehajtva az Ungvári járásban. Igaz, hogy kezdetben programként indult az UMDSZ tervezete, de a járási pénzügyi osztálynak a vezetője, Olga Jascsiscsák elmagyarázta, hogy mint minden programra, erre is anyagi forrás kell. Hozzáfűzte, hogy ő szívesen támogatná ezeknek a céloknak a megvalósítását, de az ukrán központi költségvetés, amelynek kötelessége lenne az ukrán parlament által elfogadott nyelvtörvény megvalósításához szükséges feltételeket biztosítani, ezt máig nem tette lehetővé. Pénz nélkül pedig nem lehet programot megvalósítani.

Az, hogy egy magyar iskolában két nyelven kiírják az osztálysarkot, nem kerül pénzbe, az korábban is így volt, amíg nem fogadták el a nyelvtörvényt. De a nyelvtörvény ellenére sem lehet magyarul írni az osztálynaplókba, holott tíz évvel ezelőtt ez teljesen természetes volt Kárpátalján. A nyelvtörvény által biztosított jogok közül a legjelentősebb az lenne, ha a járás minden közintézményében magyarul lehetne az ügyeket intézni, kérvényeket írni stb., de ez most nincs így, és a közeljövőben nem is lesz, mert nincs rá pénz. Hiába adja ki magát Gajdos István a magyarság képviselőjének az ukrán parlamentben, ő csak régiós képviselő marad, az ukrán képviselőket delegáló magyarlakta települések pedig elgondolkodhatnak azon, hogy megérte-e. Ez is azt igazolja, hogy a nyelvtörvény kizárólag az oroszok számára volt elfogadva, a keleti megyékben eddig is meglévő gyakorlatot legalizálta. A kormányzópárt érdekeit kiszolgáló UMDSZ pedig a számára egyre kínosabb helyzetet ezzel a félrevezető propagandával igyekszik leplezni. Valójában az Ungvári járásban nem javult a helyzet nemzetiségi jogaink bővítésének tekintetében, és ha a kormány továbbra sem biztosítja a végrehajtáshoz szükséges anyagi hátteret, nem fog változni semmi a tanács által elfogadott koncepció ellenére sem.”

dózsa