A tyúkok bélelőesése

2013. november 28., 08:09 , 672. szám

Az utóbbi időben az egyik tyúkom nyugtalan, tojáskor valami kitüremlik a fenekéből, s amikor megtapogattam a hasát, éreztem, hogy az meleg és kemény. Lehet, hogy idetartozik: a tojásai nagyobbak a szokásosaktól. Milyen betegsége lehet, és mit tehetünk a meggyógyításáért? – érdeklődik levelében egy nagypaládi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre Legeza Attila, a Munkácsi Agráripari College állatgyógyászati osztályának vezetője válaszol.

– A madarak emésztőrendszerének felépítése jelentősen eltér az emlősök és más állatfajok bélrendszerének anatómiai felépítésétől. Az utóbélben a táplálékmaradványból visszaszívódik a víz, majd a bélsár a végbélnyíláson keresztül kiürül. A kétéltűek, madarak és egyes emlősök tápcsatornája kloákában végződik, amely a tápcsatorna, az ivarszervek és a húgycső közös kivezetőnyílása. A madarak belső megtermékenyítésűek. Egyes fajoknál párzószerv is megjelenik.

Ez az egyetlen gerinces csoport, ahol az elevenszülés semmilyen formában nem jelent meg. Minden madárfaj meszes héjú tojásokat rak. A magevő madarak általában kavicsokat is nyelnek, melyek a zúzában a csőrből hiányzó fogak feladatát látják el. A kavicsok élei felaprítják, megőrlik a magvakat, s egyben azt is megakadályozzák, hogy a táplálék csomókba összeállva eltorlaszolja az emésztőcsatornát.

Mivel ilyen jellegzetes a bélrendszer, természetesen jellegzetes betegségei is vannak. A bélelőesés is ilyen megbetegedés. Leggyakrabban akkor találkozunk ezzel a kórral, amikor a fiatal, 8-10 hónapos szárnyas elkezdi a tojásrakást, ami genetikailag a szaporodás, a fajfenntartás ösztönére vezethető vissza. A peték a petefészekhez csatlakozó petevezetéken keresztül jutnak az ivarjáratba, majd onnan a kloákába, ahová az emésztőcsatorna és a húgyvezeték is torkollik. Innen a tojást erőteljes izom-összehúzódások segítik a szabadba.

Bélelőesés legtöbbször akkor történik, ha a tojás mérete meghaladja a normál méretet, s a tojónak fáradságos a tojást kinyomni a kloákából. Ezáltal kinyomódik a végbél egy része, és a szennyeződés, illetve a csípett seb súlyos sérülést okozhat az állatnak.

– Mi váltja ki a bélelőesést, és milyen tünetek utalnak a megbetegedésre?

– A betegség több okra vezethető vissza. A leggyakoribb a szárnyasok helytelen táplálása. A baromfiudvaron tartott tyúkok a természetben kapirgálás útján minden szükséges tápanyagot, vitamint, nyomelemet, a tojásképzéshez szükséges kalciumot és aminosavat kellő mennyiségben reflektorikusan megtalálnak. A nagyüzemi tyúkneveléshez minden, tudományosan megállapított anyagot tápadalék formájában pótolni szükséges. Az egyik nem elhanyagolható tényező a stressz. Bármilyen, nyugtalansághoz, illetve ijedtséghez vezető ok kiválthatja a bélelőesést.

A betegség legjellemzőbb tünetei: a tojás hegyes végével jelenik meg a kloáka kijáratánál, az ivarjárat egy része kitüremlik a kloákanyíláson, a madarak nyugtalanok, a hasfal felmelegszik és megkeményedik, gyakori görcsök jelentkeznek, egyes esetekben a madarak lebénulnak, a kloákában gyakran túrószerű anyag halmozódik fel.

– Mit tehetünk bélelőesés esetén?

– Különítsük el a madarat a többi szárnyastól, a beteg madarat legalább 30 percig tartsuk melegben, melegítsük fel a hasfalat és a kloákát, fülpálcika segítségével kenjük be a kloákát vazelinolajjal vagy kenőccsel, ezután a tojás könnyebben jöhet ki. Ha szükséges, kézzel segíthetünk a hasfal enyhe masszírozásával, s ha véletlenül a tojás eltörik, csipesz segítségével eltávolítjuk a tojáshéj maradványait. Ezután a kloákába 20-30 gramm étolajat spriccelünk.

– Hogyan előzzük meg a betegséget?

– Igyekezzünk teljes értékű étrendet biztosítani a madarak számára. Ez könnyen megoldható, mivel az állatpatikákban nagy választékban találhatók tápadalékok minden korú, állapotú, fajtájú szárnyas számára. De minden betegséggyanús esetben kérjük ki a körzeti állatorvos tanácsát.

Legeza Attila, a Munkácsi Agráripari College
állatgyógyászati osztályának vezetője