A hepatitis: A betegség elleni védekezésről

2013. december 5., 08:33 , 673. szám

Nemrég a kislányom egyik osztálytársa sárgaságot kapott, ami miatt már hetek óta nem látogathatja a foglalkozásokat. Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyire veszélyes ez a betegség a beteg környezetére, hogyan lehet ellene védekezni, illetve létezik-e megfelelő védőoltás a betegség ellen? – érdeklődött szerkesztőségünkben egy beregszászi anyuka.

Kérdéseit dr. Jakab Lajos, badalói családorvoshoz továbbítottuk.

– Az említett betegséget okozó hepatitis A vírus számos ok következtében alakulhat ki – kezdi a doktor. A vírus személyről személyre terjed étellel és itallal, vagy szennyezett víz útján. A fertőzött személy székletével a környezetbe kerülő vírus rendkívül sokáig életképes, így a betegség megakadályozásában ezért van nagy szerepe a higiéniás követelmények, szabályok betartásának.

– Melyek a legfőbb tünetei a betegségnek?

– A fertőzéstől számított mintegy 3-4-hetes lappangási időszakban a beteg teljesen tünetmentes. Ezután jelentkezhet fáradtságérzet, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, hányinger, hányás, esetleg hasmenés. A betegség gyakran influenzaszerű tünetekkel kezdődik. Ha az említett panaszok mellett a betegnél még sűrű, sötétbarna színű vizelet és világos színű székletet is észlelünk, azonnal a helyi családorvoshoz vagy szakemberhez kell fordulni. A betegség előrehaladtával a szemek fehérjén, illetve a bőrön sárgaság léphet fel.

–Mi a helyzet a megelőzéssel, létezik-e vakcina a hepatitis A ellen?

– Különösen az iskolai, óvodai közösségekben, ahol a gyerekek szorosabb kapcsolatba kerülnek egymással, fontos betartani a legelemibb higiéniai szabályokat: a naponta többszöri – különösen vécézés utáni –, szappannal történő kézmosás; a gyerekek ne igyanak egymás után egy üvegből vagy edényből, a folyadékbevitelt pedig inkább az otthonról hozott vízzel, teával oldják meg.

Ami a betegség elleni védőoltást illeti, tudomásom szerint jelenleg nálunk ilyen vakcinát nem lehet gyógyszertárban kapni. Magyarországon viszont vény ellenében hozzá lehet jutni a nálunk is bejegyzett és elfogadott Havrix nevű vakcinához, amely megfelelő védettséget nyújt. A Havrix 720 junior (0,5 ml.) gyerekeknek és serdülőknek ajánlott, a Havrix 1440 (1,0 ml.) felnőttek oltására alkalmas. Fontos, hogy az előretöltött fecskendőben lévő szuszpenziós injekciót 2-8 fok között tároljuk, tehát egy több órát igénybe vevő hazaszállításnál használjunk valamilyen hűtőtáskát. Fontos, hogy a még hatékonyabb védekezés érdekében szükség van egy úgynevezett emlékeztető oltásra is. A revakcinációt az első oltást követően 6 hónap és egy év közötti időszakban kell elvégezni, így hosszú távra is – több mint 10 évre – kialakulhat a védettség. Az említett védőoltást Kárpátalján is beadhatják az orvosok.

(tamási)