Ukrán győzelem a Turcsin-kupán

Kézilabda

2013. december 5., 08:33 , 673. szám

Miközben az európai kézilabdaelit a napokban kezdődő szerbiai női világbajnokságra hangolódik, addig az ukrán együttes a kijevi hagyományos Turcsin-kupán szerepelt. A múlt héten zajlott fővárosi eseménynek az adta a különleges apropóját, hogy éppen 20 éve hunyt el a torna névadója, a Szapartak Kijevvel és a szovjet válogatottal egykoron sok sikert megért és a XX. század legjobb edzőjének is megválasztott Igor Turcsin.

A Leonyid Ratner által irányított ukrán felnőtt válogatott mellett az Ungvári Kárpáti vezetőedzője, Borisz Petrovszkij által vezetett ukrán junior együttes, illetve a belarusz válogatott és az orosz Rosztov Don vett még részt a tornán. Az ukrán bajnok ungvári együttesből a felnőtt csapatba Olena Umanec, a junior együttesbe Nagyija Voronova, Darina Kot és Anna Lezinszka kapott meghívást. Borisz Petrovszkij meghívta egykori játékosát, a nyár óta a BL-győztes Győri ETO KC juniorcsapatában védő Balog Juditot is.

Az első napon Belarusz az ukrán junioregyüttest verte 27-19-re, majd az ukrán felnőtt csapat a rosztoviak ellen diadalmaskodott 28-22-re.

A torna bronzmeccsén az ukrán fiataloknak majdnem sikerült meglepni az orosz Rosztovot, de végül győzött a nagyobb tapasztalat, 30-28-ra alulmaradtak Petrovszkij lányai. A két meccs során a Kárpáti játékosai közül az összesen 11 gólt szerző Kot volt a csapat legeredményesebb játékosa, de az öt gólig jutó Voronova és a beállóból kétszer eredményes Lezinszka is megtette a magáét. A torna döntőjében az ukrán válogatott 27-24-re verte Belarusz csapatát.

A Turcsin-kupát követő napon telefonon sikerült elérnünk a hétvégét hazai környezetben, Nagydobronyban eltöltő Balog Juditot, aki elmondta, jólesett számára a meghívó és jó volt újra együtt küzdeni a korábbi csapattársakkal. További pályafutásával kapcsolatban elmondta, a győri csapatban rendre bizalmat kap, és bár ebben az idényben egyszer már a BL-győztes Ambros Martin által vezetett nagyok között is bemutatkozhatott, Görbiczék közé még nehéz lesz magát beverekednie. Az idő azonban neki dolgozik, jövőre szeretne többször is bekerülni a felnőtt csapatba.

(tamási)