Mézeskalács-készítés a Nagyberegi Tájházban

2013. december 12., 05:35 , 674. szám

A Pro Cultura Subcar­pathica civil szervezet munkatársainak szervezésében október elejétől – heti rendszerességgel – programdús eseményeknek ad otthont a Nagyberegi Tájház. A nagyszámú látogatót vonzó programok között legutóbb december 5-én a mézeskalács készítésének fortélyait próbálhatták ki az érdeklődők.

Gál Adél, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet munkatársa lapunk tudósítójának elmondta, hogy a szervezet hagyományőrző műhelyének keretein belül szerveződik az itt zajló programsorozat, melynek révén a Nagyberegi Tájházat próbálják élővé tenni. „Arra törekszünk, hogy ez a régi parasztház ne pusztán a múlt egy régi épülettípusaként, egyszerű tájmúzeumként funkcionáljon, hanem régi hagyományok bemutatása révén meg is elevenedjen. Célunk az is, hogy a látogatók maguk is kipróbálhassanak dolgokat, részt vegyenek a különböző kézművesmesterségek kipróbálásában, s ezen élmények révén tapasztalják meg elődeik dolgos hétköznapjait. Korábban bemutattuk már az ide látogatók számára a nemezelés, a gyöngyfűzés, valamint a gyermekágyas asszonyok meglátogatásakor ajándékba vitt labdacsőröge sütésének fortélyait. Adventi előkészületként legutóbb papírangyalkákat készítettünk a gyerekekkel, ma pedig a mézeskalács készítését igyekszünk számukra bemutatni. A mézeskalács a karácsony kihagyhatatlan süteménye: ajándékozásra, közvetlen fogyasztásra, illetve a karácsonyfa díszítésére egyaránt alkalmas.” Gál Adél elmondása szerint a programok a fiatalok kreativitásra, illetve életre nevelését is szolgálják. „Többen közülük meglepve tapasztalják, milyen sok szép dolog készíthető el saját kezűleg, egy kis kézügyességgel. Egy-egy személyes használatra, vagy ajándékba szánt tárgyért így nem feltétlenül kell a boltba szaladniuk, hiszen gyakran ők maguk is elkészíthetik azt.”

A mézeskalács készítésének a fortélyait a szervezők saját korábbi tapasztalataikat felhasználva mutatták be az érdeklődőknek, akik így megismerkedhettek a díszítési lehetőségekkel, és a nyomózsák használatával kipróbálhatták a hagyományos cukormázas díszítést, de saját fantáziájukra is hagyatkozhattak: a mézeskalács esetében ugyanis a határ majdnem a csillagos ég. Az elkészült kalácsot természetesen meg is kóstolhatták, a maradékot pedig haza is vihették, hogy a család is „osztályozza” kézügyességüket.

F.Zs.