Segített a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Több mint 3 000 szakkönyv és 100 Mikulás-csomag

2013. december 12., 05:35 , 674. szám

A kárpátaljai szakképzés segítése céljából 3171 tankönyvet és több ezer oldalnyi elektronikus szakanyagot adott át a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő Orosz Ildikónak, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökének december 5-én, a beregszászi főiskola könyvtárának olvasótermében, majd a kutatóintézet munkatársai a Kárpátaljai Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában Mikulás-csomagokkal örvendeztették meg nagycsaládokban, nehéz körülmények között élő kárpátaljai magyar gyerekeket.

A szakképzést segítő tankönyveket és elektronikus ismeretanyagot a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) ajánlotta fel a határon túli magyar nyelvű szakképzés támogatására, amely a Szász Jenő vezette intézetnek köszönhetően jutott el a határon túli magyar pedagógusszövetségekhez, így Kárpátaljára is.

Az ünnepélyes könyvátadáskor Szász Jenő, az erdélyi Székelyudvarhely korábbi polgármestere elmondta: „A tankönyvek átadása az első lépése annak a szakképzést, oktatásfejlesztést támogató intézkedéssorozatnak, melyekkel a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a határon túli magyar nyelvű szakképzést kívánja fejleszteni. A jövő évi programsorozat különféle pályaorientációs képzéseket, a szakoktatók, szaktanárok továbbképzését tartalmazza. –majd hozzáfűzte- A Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek az küldetése, hogy a XXI. század körülményei között a határokon átívelő nemzetegyesítést gyakorlati javaslatokkal segítse. Eljött a nemzeti integráció ideje, ami azt jelenti, hogy összefüggő kárpátaljai hálózatokat építünk. Ennek egy jó példája a főiskolával és a pedagógusszövetséggel kialakított jó együttműködés, és természetesen elengedhetetlen szövetségeseink a történelmi magyar egyházaink…”

Orosz Ildikó elmondta, hogy a főiskola a jövő évtől indít egy, az általános iskolákra épülő felsőfokú szakképzést, ahol Kárpátalján kurrensnek számító szakmákat lehet majd tanulni, mint például turizmus, könyvvitel, alkalmazott matematika, szociálpedagógia és óvodapedagógia, továbbá különféle mezőgazdasági és nyelvi képzéseket, ezeket a szakképzéseket segíti majd a mostani tankönyvadomány.”

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai a főiskoláról egyenesen a Kárpátaljai Református Egyházkerület Püspöki Hivatalába mentek, ahol Zán Fábián Sándor püspök, Nagy Béla főgondnok és Zsukovszki Miklós beregi esperes mellett 50 nagycsaládokban nevelkedő, árva és fogyatékos gyermek, várta szüleikkel őket és a Mikulást. Ugyanis a kutatóintézet egyik nagyszakállú munkatársa erre az alkalomra mikulásjelmezt öltött magára, nagy örömet okozva ezzel az őt versekkel, dalokkal köszöntő kisgyerekeknek. Akik végül két ajándékcsomagot is kaptak, az egyiket a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai névre szólóan készítették nekik, amit a kutatóintézet kiegészített egy másik, tartós élelmiszerekből álló csomaggal.

dózsa