Adventi kézműves nap „regös” módra

2013. december 19., 08:50 , 675. szám

Gyermekzsivajtól volt hangos december 15-én a Beregszászi Kossuth Lajos Középiskola tornaterme: a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) regös szakága ugyanis adventi kézműves-foglalkozást szervezett itt.

A KáMCSSZ kapcsán sokan bizonyára most találkoznak először a „regös szakág” kifejezéssel. Ennek kapcsán el kell mondani, hogy a szövetség vezetése idén döntött úgy, hogy regös, vízi és hegyi szakágakra bontja a kárpátaljai cserkészet tevékenységét, így téve hatékonyabbá a mozgalmi munkát. A regös szakág vezetésével a beregszászi Jakab Annamáriát bízták meg, s nem is választottak rosszul, hiszen a fiatal és dinamikus vezető szervezésében máris komoly eredmények születtek: október 19-én például fergeteges hangulatú szüreti mulatságot szerveztek Beregszászban, s már akkor eldöntötték, hogy a karácsonyvárás alkalmából decemberben adventi kézműves-foglalkozást rendeznek.

A szervezést az eseménynek helyet adó „házigazdák”, a Beregszászi 4. Sz. Bendász István Cserkészcsapat tagjai vállalták, akiknek ezen a téren hatalmas tapasztalatuk van, hiszen a korábbi években már rendszeresen szerveztek adventi kézművesnapot. A felhívásnak meglett az eredménye, s az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a középiskola tornatermét: óvodástól a legidősebb korosztályig egyaránt akadt látogató. Szép számmal érkeztek vendégek Csapról, Munkácsról, Gecséből, Benéből és Tiszaújhelyről is.

Az ajtón belépve fenyőfa- és mézeskalácsillat fogadta a látogatót, kedvcsinálóként hatva a foglalkozásokhoz, melyekből akadt szép számmal: regös szakágról lévén szó, főként a kézművességen és a hagyományőrzésen volt a hangsúly. A foglalkozásokat irányító önkéntesek megmutatták, hogyan készíthetők praktikusan, egyszerűen és olcsón – pusztán kézügyességgel és fantáziával – különböző ajándékok, illetve karácsonyfadíszek: textilangyalkák és dióbabák, nyakkendőgyűrűk, gyöngyből, papírból, valamint nemezből alkotott díszek és képeslapok. A gyerekek nagy tömegeit vonzotta a mézeskalács-készítés, ahol kipróbálhatták a formázást és a cukormázzal történő díszítést is. „Felkapott” helynek számított a tobozdíszkészítők asztala is, ahol ügyes fiatalok azt mutatták be, aranybarna színű festékszóró használatával az egyszerű toboz hogyan varázsolható át pillanatok alatt ünnepi fenyőfadísszé.

A kézművesnap végén a saját készítésű díszekkel feldíszítették a terem közepén álló fenyőfát: méltó eseménye volt mindez az adventnek.

F.Zs.