A csalánkiütés

2013. december 19., 08:50 , 675. szám

Sűrűn sorakozó, kicsi, fehéres kiütések jelentek meg a hasam felső részén, olyanok, amilyenek csaláncsípés után szoktak előjönni, és nagyon viszketnek. S nem tudom, idetartozik-e, de amióta megjelentek, hőemelkedésem is van, pedig nem is vagyok meghűlve. Milyen betegségem lehet, és hogyan szabadulhatok meg tőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy barkaszói olvasónk. Kérdéseit dr. Pauk Vladimir bőrgyógyászhoz, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosához továbbítottuk.

– A beteg a jelek szerint csalánkiütésben szenved – magyarázza a szakorvos. – Ez egy toxiko-allergiás betegség, melynek során a testfelület bármelyik pontján sűrűn elhelyezkedő, kisebb vagy nagyobb hólyagocskák jelennek meg, melyek hasonlítanak a csaláncsípés után keletkező kiütésekhez. Általában a bőrön, ritkább esetben a nyálkahártyán tűnnek fel a fehér vagy pirosas felömlések, melyek átmérője 1-2 millimétertől több centiméterig terjedhet, s előfordulhat, hogy összefolynak, és tenyérnyi nagyságúra nőnek. Erősen viszketnek, emellett a beteg kismértékben belázasodik, és enyhe rosszullétek fogják el.

A betegségnek több változata van: krónikus, mely rövidebb időszakonként ki-kiújul, vagy krónikus, mely állandó jelleggel, több hónapig is elhúzódik, és van heveny lefolyású csalánkiütés, mely Quincke-ödémává alakulhat át.

– Mi válthatja ki a kórt?

– Külső vagy belső hatásra kialakuló gyors vagy lassú allergiás reakció idézi elő a megbetegedést. Allergiás reakciót válthatnak ki bizonyos ételek, mint a tojás, a tej, a gombaétkek, a földieper, a sajtok, különböző gyógyszerek, például az aszpirin, antibiotikumok. A meleg vagy a hideg is előidézheti, a napfény a napfényre túlérzékeny személyeknél, s természetesen, leggyakrabban nyáron és tavasszal. Atkák, illetve rovarok, mint a fejtetű, a szúnyog, a poloska, a pőcsiklégy csípései is csalánkiütéshez vezethetnek, és egyes növények megérintése is csalánkiütést okozhat. Az okok közé sorolható még a terhességi toxikózis, néhány rosszindulatú daganat, valamint a vérképző szervek megbetegedései, az epevezetéki lambliózis, a gyomor- és bélrendszer működési zavarai, továbbá a helyi jellegű bőrgyulladás.

– Hogyan kezelik a pácienst?

– Fontos a diéta, a megfelelő étrend megválasztása. A táplálékok közül – a terápia idejére – ki kell zárni azokat az ételeket, melyek allergiás reakciót váltanak ki (hogy milyen étkekről van szó, azt az allergológus szakorvos dönti el a szükséges vizsgálatok elvégzése után). Ki kell vizsgáltatni a páciens idegrendszerét, gyomor- és bélrendszerét. A helyi jellegű bőrgyulladást meg kell szüntetni. Antihisztamint, hiposzenzibilis és szedatív gyógyszereket írunk fel a betegeknek. Ha krónikus csalánkiütéssel állunk szemben, vízhajtót, enyhe hashajtót és hormonális orvosságokat juttatunk a páciens szervezetébe tabletta vagy injekció formájában. A viszketegség ellen pedig – a beteg állapotától függően – kenőcsöket vagy krémeket alkalmazunk az érintett bőrfelületeken, legalább napi három alkalommal. A kezelés pár naptól több hétig is tarthat.

Lajos Mihály