Felavatásra került A magyar lélek szobra

2013. december 19., 08:50 , 675. szám

Fehérgyarmaton de­cember 11-én felavatásra került A magyar lélek szobra. A fából faragott szoborcsoport Sárossy Tibor szobrászművész alkotása.

Dr. Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere, a Fidesz parlamenti képviselője megnyitó beszédében elmondta: a megszüntetett jelzőlámpás kereszteződés helyét ezen a helyen körforgalom vette át, s míg a város egy másik körforgalmába Árpád vezér szobra került, ide a magyarság összetartozásának jelképét, a csodaszarvas legendáját is eszünkbe juttató kompozíciót állították.

A magyar lélek szobrának esetében a hangsúly az összetartozáson volt, s ennek apropóján a szervezők a határon túli magyar közösségekből is számos vendéget meginvitáltak. Elmondható tehát, hogy a szoboravatás alkalmával – ha csak rövid időre is – az elszakított nemzetrészek e helyen újra egyesültek.

Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki többek között szintén az összetartozásról és az egységről szólt.

Az eseményen kárpátaljai részről jelen volt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, aki beszédében kiemelte: minden jó szándékú magyar ember – éljen bár az anyaországban, vagy annak határain túl –, érzi magában a magyar lelkületet, s mindig voltak, vannak és lesznek is olyan közösségek, amelyek meg is őrzik azt.

Az erdélyi magyarság küldöttei közül Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti képviselője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Az esemény zárásaként a nemzeti színű szalag elvágásával ünnepélyesen felavatásra került a szobor.

fzs