Majdan – Antimajdan

2013. december 19., 08:50 , 675. szám
Ellenzék...

Az elmúlt hétvégén két „majdannal”, illetve két fővárosi nagygyűléssel folytatódott a legújabb ukrán forradalom, amely mintegy három héttel ezelőtt azért tört ki, mert a jelenlegi hatalom Moszkva nyomására letett az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírásáról.

Időrendben először a hatalompártiak megmozdulásáról kell számot adnunk, amelyre szombaton, a kora délutáni órákban került sor, s amelyet a köznyelv mindjárt antimajdannak keresztelt el. Helyszíni becslések szerint mintegy 30 ezren, hivatalos adatok szerint majd 100 ezren gyűltek egybe erre a rendezvényre.

Az ellendemonstráció az Európai téren zajlott, közvetlenül a Majdan (Függetlenség tere) mellett, amely hetek óta az európai integrációt és hatalomváltást követelők tüntetéseinek központi helyszíne. A két teret erre az alkalomra autóbuszokkal és teherautókkal választották el egymástól, a területet rohamrendőrök biztosították.

Ellenzéki képviselők állítása szerint számos állami hivatal és közintézmény dolgozóit kényszerítették az ellendemonstráción való részvételre, állásuk elvesztésével fenyegetve meg őket. Az alkalomra demonstrálókkal teli különvonatok és buszok indultak a fővárosba az ország számos régiójából – adta hírül a sajtó. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a tömegben jórészt orvosok, tanárok, bányászok, egyetemisták és nyugdíjasok voltak. Az ellenzékiek felszólították a közalkalmazottakat, hogy álljanak át a Majdan tüntetőinek oldalára.

Ezenkívül nagy számban láttak sportos alkatú fiatalembereket is a megmozduláson. Ezeket a javarészt küzdősportokban jártas fiatalokat feltételezhetően provokációk szítására bérelte fel a kormánypárt a Függetlenség terén tüntetőkkel szemben – teszi hozzá az MTI. A köznyelvben „tyituskáknak” (nénikéknek) nevezik őket. A gúnynevet arról a Tyitusko családnevű huszonéves sportolóról kapták, aki egy májusi ellenzéki megmozduláson rátámadt az Ötös tévécsatorna riporternőjére, és később kiderült róla, hogy rendbontás provokálására bérelték fel őt a hatalom képviselői.

A kormány melletti szimpátiatüntetés résztvevői Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét skandálták, így jelezve, hogy Ukrajna Oroszországhoz való közeledését támogatják, szemben az európai integrációval.

Mikola Azarov miniszterelnök a tömeghez szólva a társadalmi megbékélést, a kijevi tömegmegmozdulások beszüntetését szorgalmazta, továbbá azt, hogy az ország kifelé ne széthúzást, hanem egységet mutasson. Ismételten szólt arról, hogy Ukrajna elvárja az Európai Uniótól: kompenzálja azokat a veszteségeit, amelyek azután érik majd, hogy aláírja vele a társulási megállapodást.

Másnap az európai integráció hívei gyülekeztek demonstrációra a Majdanon, hírügynökségi jelentések szerint mintegy 300-400 ezren lehettek a Méltóság Napjának elnevezett rendezvényen. A téren felállított színpadon mások mellett ott voltak a három parlamenti ellenzéki erő vezetői: Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Batykivscsina frakcióvezetője, Vitalij Klicsko, az Udar és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szvoboda elnöke.

A Majdanon megjelent a Kijevben tartózkodó John McCain republikánus és Chris Murphy demokrata párti amerikai szenátor. „Azért vagyunk itt, hogy támogassuk az Önök igazságos ügyét, jogukat arra, hogy saját sorsukat békés és demokratikus úton döntsék el. Az Önök jövője az egyesült Európában van. Ukrajna jobbá teszi Európát, ahogy Európa is Ukrajnát. Amerika Önökkel van, ahogy én magam is” – hangoztatta McCain a színpadról szólva az egybegyűltekhez. Murphy arról biztosította a Majdan tüntetőit, hogy az Egyesült Államok szenátusa támogatja békés demonstrációjukat.

Miután Mikola Azarov miniszterelnök a napokban közölte, hogy az ukrán elnök megállapodást készül aláírni Moszkvában a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban meglévő „ellentmondások feloldására”, az ellenzéki tüntetés résztvevői határozatukban megerősítették az európai uniós integráció iránti elkötelezettségüket, továbbá moratóriumot hirdettek a Moszkva irányította orosz–fehérorosz–kazah vámszövetséghez való ukrán csatlakozásra.

Egy másik jóváhagyott határozatban a politikai fogvatartottak, köztük elsősorban Julija Timosenko volt kormányfő szabadon bocsátását követelték. A dokumentum többek között rámutat, hogy a Jevromajdan 13 aktivistája már kiszabadult a rendőrség fogságából, a többi „törvénytelenül letartóztatottért” pedig az utolsókig fognak küzdeni.

Nem múlik el hétvége anélkül, hogy ne gyarapodna a „forradalmi folklór”. Hírügynökségi beszámolók szerint Vitalij Klicsko felszólalása alatt kisebb dulakodást provokáltak ki a tüntetők közé vegyült „tyituskák”, mire a volt profi világbajnok ökölvívó, jelenlegi pártelnök a színpadról lekiáltott: „Várjatok, mindjárt odamegyek!”. Végül a tüntetők önkénteseinek rövid idő alatt sikerült megfékezni a provokátorokat.

(Kárpátalja/MTI/zn.ua/pravda.com.ua)