Nem szigorodnak a vízumkiadás feltételei

Ledida PR-es kormányzó adta át az 50 000. schengeni vízumot

2013. december 19., 08:50 , 675. szám
Wintermantel Péter a KMKSZ székházában

Hétfőn kétnapos hivatalos látogatásra Kárpátaljára érkezett Wintermantel Péter, a magyar Külügyminisztérium Közigazgatási államtitkárságának helyettes-államtitkára, aki előbb Ungváron megbeszélést folytatott a KMKSZ vezetőivel, majd részt vett Magyarország Ungvári Főkonzulátusán, az idén kiadott ötvenezredik magyar schengeni vízum ünnepélyes átadásán.

A látogatás további részében a Keleti Partnerség Programjának keretében a Külügyminisztérium támogatásával felújított ungvári magyar középiskolák igazgatóival és az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karának dékánjával találkozott. Munkácson megtekintette a II. Rákóczi Ferenc Középiskola felújított épületét, a városi galériában megnyitotta a világhírű magyar fotóművész, Robert Capa kiállítását, valamint megbeszélést folytatott Lengyel Zoltán munkácsi polgármesterrel és Majnek Antal római katolikus megyéspüspökkel.

Kedden Csap és Zápszony magyar iskoláiba látogatott el, ahol az említett program keretében, a Külügyminisztérium támogatásával korszerűsítették az iskola fűtésrendszerét, valamint átépítették a tetőszerkezetét. Wintermantel Péter Csapon különféle nevelési és fejlesztési taneszközöket is adományozott a magyar iskolának. Beregszászban találkozott a Kárpátaljai Református Egyházkerület vezetőivel és a város polgármesterével, majd megtekintette a szintén magyar támogatásból megújuló beregszászi zsinagóga épületét, és ellátogatott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, ahol Orosz Ildikó, az intézmény elnöke fogadta.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusán Bacskai József főkonzul köszöntötte a megjelenteket, közöttük Olekszandr Ledida kárpátaljai kormányzót, Wintermantel Péter helyettes-államtitkárt és a munkácsi Lengyel Andreát, aki ünnepélyes keretek között vehette át Kárpátalja PR-es kormányzójától az ötvenezredik schengeni vízumot. A főkonzul ahhoz, hogy könnyebb legyen elképzelni, mekkora tömeg ötvenezer ember, hasonlatként elmondta, hogy képzeljenek el egy olyan emberekből álló sort, amely az ungvári főkonzulátusnál kezdődik, elhalad a megyei közigazgatás épülete előtt és Kisvárdánál van vége.

Wintermantel Péter biztosította a jelenlévőket arról: „Magyarország mindent megtesz, hogy a lehetőségeihez mérten, a vízumkönnyítésben rejlő összes kedvezmény kihasználásával és megadásával minél könnyebbé tegye a Magyarországra való átjutást.” Majd reményének adott hangot, hogy a most kiadott, öt évig érvényes vízum lejártakor már nem lesz az ukrán állampolgároknak szükségük schengeni vízumra.

Az ötvenezredik schengeni vízum boldog tulajdonosa lapunk tudósítójának kérdésére elmondta: „Lengyel Andreának hívnak, Munkácson lakom, de az Ungvári Állami Egyetemen tanulok angol szakon, második évfolyamon. Magyarországra gyakran szoktam utazni, mert ott laknak a szüleim közeli barátai és rokonaink. Szeretem Magyarországot, mivel otthon mindannyian magyarul beszélünk.” Arra a váratlan újságírói kérdésre, hogy gondolt-e arra, hogy Magyarországon fog élni a jövőben, így válaszolt: „Szeretnék. De meglátjuk, hogyan fog alakulni a továbbiakban az életem.”

Wintermantel Péter lapunknak elmondta: „Magyarország uniós csatlakozásakor attól féltek a kárpátaljaiak, hogy egy újfajta vasfüggöny hullik itt le, megint átjárhatatlanok lesznek a határok. Remélem, ezzel az idei ötvenezredik schengeni vízummal mindenki számára láthatóvá tudjuk tenni, hogy szó sincs erről, a határok megfelelő szabályok mellett átjárhatóak, és mi minden könnyítést megpróbálunk bevezetni és elérhetővé tenni az itteni lakosság számára, hogy Magyarországgal ugyanolyan könnyen mehessen a kapcsolattartás, mint korábban.”

Arra a kérdésünkre, hogy folytatódik-e a Keleti Partnerség Program, amelynek keretében ötvenegy kárpátaljai középületet újítottak fel, az államtitkár-helyettes azt válaszolta: „Folytatódik. Az egyezmény aláírására valószínűleg még az idén sor kerül Budapesten. Az egyezmény második szakaszáról tárgyalunk most, én bízom benne, ez még sok-sok évig menni fog, és lesz harmadik és negyedik szakasza is ennek a programnak.” Arra a kérdésre, válaszolva hogy a társulási szerződés alá nem írása miatt szigorodnak-e a vízumkiadás feltételei, Wintermantel Péter elmondta: „Emiatt retorzió biztosan nem éri Ukrajnát. Ez a vízummentességet teszi egy távolabbi, nehezebben elérhető időpontra. Például a nyugat-balkáni országok a társulási szerződés aláírását követően egy bizonyos idő után elérték a teljes vízummentességet, és ma például Szerbiából bárki vízummentesen tud beutazni az Európai Unióba. Mi magyar részről soha nem rejtettük véka alá a véleményünket. Mi nagyon is támogatnánk és támogatni is fogjuk Ukrajnának az európai integrációs törekvéseit, amit csak lehet, a magunk részéről ehhez mindent megadunk. A vízumrendszerben rejlő könnyítéseknek a minél teljesebb kihasználása is egy ilyen lépés, ezt a jövőben is támogatni fogjuk.”

Badó Zsolt