RIT-kiállítás Ungváron

2013. december 19., 08:50 , 675. szám

A Kárpátaljai Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) az a küldetése, hogy elősegítse vidékünk magyar képzőművészeinek szakmai fejlődését, segítse munkájukat. A RIT megalakulása óta eltelt 23 év alatt hagyománnyá vált, hogy a tagok összegző kiállítással zárnak minden évet.

Az idei kiállítást ezúttal Ungváron a Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeum kiállítótermeiben tekinthetik meg az érdeklődők január közepéig, többek között Matl Péter grafikáit, Klisza János pasztellképeit, Magyar László, Benkő György, Kulin Ágnes, Kalitics Erika, Réthy János, Tóth Róbert, Erfán Ferenc, Kopriva Attila és Veres Ágota festményeit, Berecz Margit festményét és faliszőttesét, Hrabár Natália és Hidi Endre kerámiáit, valamint Szocska László és ifj. Hidi Endre kisplasztikáit és szobrait.

A RIT és a KMKSZ által szervezett reprezentatív kiállítás vendégeit Angyal Gabriella, a Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeum igazgatója köszöntötte, majd a kiállítást Balogh Dénes ungvári magyar konzul nyitotta meg, aki ünnepi beszédében kiemelte: „A képzőművészet egy olyan felületet teremt, amelyen keresztül jobban megismerhetjük egymás kultúráját, gondolatait ukrán barátainkkal, illetve a térségben élő más népekkel, népcsoportokkal. Alkalmam volt már végignézni a műveket, fantasztikus alkotásokat láthatunk. A művészeknek további alkotókedvet és ihletet kívánok, az ittlévőknek pedig azt, hogy gyönyörködjenek ezekben a művekben, szülessenek bennük új gondolatok, és katartikus élményekkel távozzanak.

Magyar László, a RIT elnöke elégedetten ajánlotta a műértő közönség figyelmébe a 2013-as esztendőben készült műveket.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke az ukrajnai magyar képzőművészet helyzetét értékelve elmondta: „Ha minden jól menne, akkor a város és Kárpátalja műértő, mecénás közönsége tartaná fenn a kárpátaljai magyar képzőművészet legjobbjait tömörítő társaságot, dús adományaival és bőkezű vásárlásaikkal. Reméljük, hogy ez egyszer be is következik. Kívánom a művészeknek és magunknak is, hogy legyen Kárpátalján műértő közönség, és ez a műértő közönség legyen abban a helyzetben, hogy minél többet vásároljon meg az erre igenis méltó alkotásokból.”

Elismerően szólt a Révész Imre Társaság alkotóiról Borisz Kuzma, Ukrajnai Képzőművészek Nemzeti Szövetsége Kárpátaljai Szervezetének elnöke, aki beszélt a két ország művészeti akadémiái között kialakult és gyümölcsöző együttműködésről is.

A kiállítás nagyon sok érdeklődőt vonzott, ott volt többek között Farkasné Bőcs Judit beregszászi magyar konzul, Tarics Zoltán, a KMKSZ Ungvári alapszervezetének elnöke, Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Állami Televízió- és Rádió Társaság vezérigazgató-helyettese, az ukrán és a magyar sajtó számos munkatársa, valamint ismert kárpátaljai képzőművészek, jelezve a RIT alkotóinak elismertségét.

A kiállításról és az elmúlt év eredményeiről a kiállító művészeket kérdeztük:

Magyar László festőművész, a RIT elnöke: „Többen megjegyezték, hogy annak ellenére, hogy nemrég volt a nyári alkotótáborunkról beszámoló kiállításunk, majdnem teljesen más anyag lett most kiállítva. Több kollégán érezhető azóta is a fejlődés, nagyon jó benyomást tett rám ez a kiállítás. Szerintem minden művész számára inspiráló lehet, ha eljön és megnézi.”

Klisza János építész, festőművész: „A kiállítás szuper. Most látni, hogy mennyire erős művészek a révészesek. Nagyon sok szakmabeli eljött, sok kollégám az építészek közül is eljött. Én nagyon boldog vagyok, hogy közöttük lehetek, mert mi, kárpátaljai magyar képzőművészek egyben egy jó baráti társaságot alkotunk. Én építészként realista stílusban gondolkodom és festek, de például itt látom Benkő György absztrakt műveit, amelyekről visszaköszön a román stílusú építészet formavilága. Különösen érdekesek Matl Péter grafikái, Erfán Ferenc realizmushoz közeli képei, Magyar László vásznai, aki különféle színű foltokban gondolkozik. Ha az ember érti a színek játékát, láthatja, hogyan lehet gondolatokat kifejezni a formákon túl színekkel. Például Kulin Ági stílusa olyan, amit még eddig szerintem soha senki nem csinált. De sorolhatnám, a társaság nagyon sokféle stílusban alkotó művészeit, akik mind kiemelkedők a maguk nemében.”

Matl Péter szobrászművész: „Épp azt nézem, hogy mindenki más, mindenki a maga útját járja és nagyon szép művek születtek. Örülök a fiatal Hidi Endrének, akinek nemrég fantasztikus kiállítása volt Beregszászban, azt a kiállítást szerintem Kárpátalja minden városában be kellene mutatni. Benne óriási potenciál van. Ő szerény ember, de szerintem az a sok groteszkség és gondolat egyszer majd kirobban belőle, mint egy bomba. Nagyon jó képeket állított ki most Veres Ágota, és Klisza János egyik gyönyörű, zöld tájképe is nagyon megtetszett. Magyar László képei is újszerűek. De másokat is említhetnék, mert fantasztikusan erősre sikerült a mostani kiállítás anyaga.”

Ifj. Hidi Endre szobrászművész: „Nagyon szép kiállítás jött itt össze, nagyon sok munka van, ami új, amit nem láthattam még. Már régi és nagyon jó hagyománya ez a karácsony előtti tárlata a Révész Imre Társaságnak, mindenkinek csak ajánlani tudom, érdemes megnézni, amíg még látható.”

A kiállítást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is támogatta.

Badó Zsolt