Szabad Hodorkovszkij: Putyin megkegyelmezett

2013. december 20., 19:45 , 676. szám

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta a Mihail Hodorkovszkij megkegyelmezéséről szóló rendeletet. Az elnöki kegyelmi rendelet a Kreml indoklása szerint emberiességi szempontok alapján született. Az orosz elnöki hivatal közölte, hogy a rendelet azonnali hatállyal érvénybe lépett. Az orosz olajmágnást már szabadon is engedték, és még aznap a OBO Bettermann nevű cégcsoport repülőgépén Berlinbe utazott. A cégcsoport közölte, hogy Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter felkérésére bocsátották Hodorkovszkij rendelkezésére repülőgépüket.

Az Interfax orosz hírügynökség névtelenül nyilatkozó igazságügyi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a 2003 óta bebörtönzött orosz olajmágnás pénteken helyi idő szerint 12 óra 20 perc körül hagyta el a karéliai Szegezsa városban lévő büntetőtelepet. Ezt Hodorkovszkij ügyvédje is megerősítette.

A börtön a finn-orosz határ közelében fekszik, 300 kilométerre délre az északi sarkkörtől. Az elmúlt néhány évet töltötte itt Hodorkovszkij a hetes számú büntetőtelepen, amely egykoron része volt a Gulag munkatábor-hálózatnak. Az első hírek szerint azért utazott rögtön Németországba, mert ott ápolják beteg édesanyját. Német hírportálok beszámolói szerint viszont Mihail Hodorkovszkij anyja nem Németországban, hanem Oroszországban tartózkodik.

Putyin csütörtökön jelentette be váratlanul, hogy megkegyelmez Hodorkovszkijnak, aki egykoron Oroszország leggazdagabb embere volt, és a hatalom bírálói politikai fogolynak tekintették.

Az orosz elnök döntéséről éves nemzetközi sajtóértekezlete után beszélt, amikor a mikrofonokat már kikapcsolták. Putyin azt mondta, hogy maga az olajmágnás kért kegyelmet, és ő teljesíti azt. „Több mint tíz évet töltött börtönben, ez már elég hosszú idő, ideje döntést hozni” (a kegyelemről) – mondta az elnök. Arról is beszélt, hogy Hodorkovszkij a kegyelmi kérvényében emberiességi okokra hivatkozott és azt írta, hogy az édesanyja beteg.

A Yukos (Jukosz) olajvállalat egykori főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le, azóta két ügyben is ítélkeztek felette. 2005-ben 8, 2010-ben 14 év szabadságvesztést kapott, mert a bíróság bűnösnek találta csalás, sikkasztás, adóelkerülés elkövetésében. A büntetést később enyhítették, így 2014 augusztusában hagyhatta volna el a börtönt.

Nemzetközi vélekedések szerint az egykori üzletember ellen indított eljárás politikailag motivált. Németország, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió is tiltakozott a bírói testület döntése ellen.

Hodorkovszkij, aki idén június 26-án volt ötvenéves, és Putyin úgy gondolja, hogy ma már nem jelenthet rá veszélyt, nem sokkal őrizetbe vétele előtt esett ki Putyin kegyeiből, amikor az megnyirbálta a gazdag „oligarchák” hatalmát. A mágnások Borisz Jelcin elnök idején, a Szovjetunió széthullását követően kialakult kaotikus években erősödtek meg. Putyin potenciális politikai ellenfelének tekintette, valljuk be jogosan, Hodorkovszkijt ezért megalkuvás nélkül leszámolt vele. Hodorkovszkij cégét, a Yukost (Jukosz) csődbe vitték, feldarabolták és eladták, többségében állami kézbe került. Hodorkovszkij pedig jelképévé vált annak, amit a befektetők úgy fogalmaztak meg, miként használta fel a Kreml a bíróságokat politikai célokra. A Kreml ugyan cáfolja ezt, de Putyin kegyetlen személyes támadásai célpontjának szemelte ki Hodorkovszkijt, és figyelmen kívül hagyta a szabadulását kérő felhívásokat – jegyezte meg beszámolójában a Reuters hírügynökség.

A Yukos vállalattól lefoglalt vagyon a Rosneft (Rosznyefty) állami olajvállalat kezébe került, a céget jelenleg Putyin szövetségese, Igor Szecsin irányítja.